“Teologija u javnoj sferi” od 7. do 9. februara

03.02.2019.     Vijesti

U Trebinju će od 7. do 9. februara biti održan šesti naučni skup “Teologija u javnoj sferi” u organizaciji Centra za teologiju i filozofiju iz ovog grada.

Otvaranje je planirano u četvrtak, 7. februara u 10.00 časova u Кulturnom centru Trebinje, gdje će biti održani svi skupovi i predavanja na kojima će učestvovati akademici, profesori, teolozi iz regije, ali i svijeta.

Prvog dana biće održan panel pod naslovom “Crkva i prosvjetiteljstvo: šta /ni/smo naučili od Dositeja” na kojem će govoriti Nenad Ristović, Nikola Grdinić i Vladimir Simić, te moderator Blagoje Pantelić.

Istog dana u 17.00 časova počinje drugi panel o temi “Teologija-istina-pomirenje: pojam mira u svetim spisima” o kojoj će diskutovati Vladislav Topalović, Darko Tomašević i Zuhdija Hasanović, a moderator je Marko Vilotić.

Drugi dan naučnog skupa u 11.00 časova počeće sesijom na kojoj će o temi “Uticaj digitalnih tehnologija na učenje” govoriti Željko Đurović, o temi “Država – mogući koncepti” izlagaće Midrag Zec, dok će o temi “Crkva i mediji u postdigitalnom dobu: primjer magazina `Teologija.net`” govoriti Blagoje Pantelić.

Na panelu koji počinje u petak, 8. februara, u 17.00 časova pod naslovom “Mit, nacija, crkva, država” govoriće Bogoljub Šijaković, Srđan Šljukić i Dušan Кrcunović.

Istog dana u 19.30 časova u Кulturnom centru biće upriličena prezentacija idejnog rješenja spomen-sela u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog.

Trećeg dana simpozijuma u 11.00 časova počinje panel “Bogatstvo i siromaštvo u svijetu ekstremne nejednakosti” na kojem će govoriti Zoran Ćirjaković, Nenad Božović i Vladan Ivanović.

Naučni skup “Teologija u javnoj sferi” završava se u subotu, 9. februara, predavanjem o temi “Religija i Evropa poslije pada gvozdene zavjese”, koje će održati profesor iz Кanade Lučijan Turčesku.

U sklopu simpozijuma biće održane i promocije knjiga.

Centar za teologiju i filozofiju djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj Srpske pravoslavne crkve.

Srna