Tamindžija – U ovoj godini sanacija više puteva u Hercegovini, ali se moraju znati prioriteti

12.06.2019.     Vijesti

Narodni poslanik Ilija Tamindžija rekao je da niko iz opštine Nevesinje nije tražio da se odustane od izgradnje regionalnog puta Nevesinje-Berkovići, već da Vlade Republike Srpske napravi prioritete u rekonstrukciji putne mreže u istočnoj Hercegovini.

Tamindžija je, tokom sjednice Narodne skupštine RS, istakao da je opština Nevesinje od Vlade RS tražila da se magistralni put Nevesinje-Mostar samo stavi u vrh prioriteta za sanaciju, jer je jedan od najfrekventnijih u Hercegovini.

“Tražili smo konačno rješenje za taj put, gdje je prijedlog izgradnja tunela dužine jedan kilometar, za šta je potrebno oko 25 miliona KM i da se sredstva za put ka Berkovićima preuspmeje na ovaj ovaj projekat, jer je prioritetniji“, naveo je Tamindžija.

Značajna sredstva, naveo je on, planirana su i za sanaciju puta Trebinje-Ljubinje-Stolac.

On je istakao da su „Putevi Srpske“ u prošloj godini finansirali sanaciju nekoliko ulica u Nevesinju i Trebinju, da su izgradili dio obilaznice od Gučine do Mokrih Dolova, te da je završen tender za most na velikoj obilaznici oko Trebinja.

„Velika obilaznica će biti završena u roku od tri godine, zbog čega je podrška Vlade i Puteva više nego značajna“, naveo je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, najzaslužniji za više desetina miliona KM za putnu mrežu u Hercegovini u ovoj godini je premijer Radovan Višković, čija je inicijativa bila da se počne sa rehabilitacijom puzne mreže u ovom dijelu Srpske.

Značajna sredstva, kazao je Tamindžija, „Putevi“ će ove godine izdvojiti i za put Foča-Tjentište, navodeći da je u ranijem periodu uspješno riješena izgradnja puta preko prevoja Čemerno.

„Koliko je novca uloženo u rješenje Čemernog, mogla se rehabilitovati cijela putna mreža Hercegovine. Ali Čemerno je bio prioritet nad prioritetima i uspješno je realizovan“,naveo je Tamindžija.

Hercegovina press