Tajms: “Balkanska međa” oružje Putinove propagande koje potkopava mir

04.04.2019.     Vijesti

Britanski Tajms oštro je napao film Balkanska međa, ocenivši da svojim prikazom nedavne balkanske istorije potkopava regionalni mir.

U komentaru objavljenom 31. marta film se istovremeno stavlja u kontekst meke sile Rusije.

Tajms čak na izvestan način poziva na cenzuru filma, navodeći da je Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite i da je vreme da se na to stavi tačka, “jer kad se laž zaodene u istinu u opasnosti su život i sloboda”, prenose “Novosti”.

Film Balkanska međa, koji je nedavno premijerno prikazan u Rusiji i Srbiji, govori o desantu na prištinski aerodrom, kada je ruska jedinica iz sastava Sfora zauzela aerodrom Slatinu neposredno po potpisivanju Kumanovskog sporazuma.

Film je poslednjih nedelja najgledaniji u bioskopima u Rusiji i zemljama Zajednice nezavisnih država.

Kako je u izjavi za Sputnjik rekao režiser Andrej Volgin, iako je film inspirisan istorijskim događajima, reč je ipak o umetničkom delu, a u “srpskoj liniji” su korišćeni i dokumentarni kadrovi.

U filmu Balkanska međa glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kucenko, a u epizodnoj ulozi se pojavljuje i Emir Kusturica.

(Kurir.rs/Tanjug)