Swisslion Trebinje i ove godine među najznačajnijim investitorima u BiH

19.12.2018.     Privreda

Swisslion Trebinje i ove godine je  po izboru Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) uvršten među  12 najznačajnijih  investitora u Bosni i Hercegovini.

Manifestaciju pod nazivom „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH “  FIPA  tradicionalno organizuje više od deset godina.

Ove godine, kao i prošle, koncept manifestacije je djelimično  izmijenjen na način da je lista nagrađenih kompanija obuhvatila 12 privrednih društava, za razliku od prethodnih godina kada se biralo po četiri najznačajnija strana investitora.

Nagrađenje kompanije, koje dolaze iz različitih privrednih grana, su:

Carpet Centar Čapljina
Ferretto Group Central Europe
Nsoft Mostar
Swisslion Trebinje
Zeochem Zvornik
Wiener osiguranje Vienna Insurance Group Banjaluka
Kolektor CCL Laktaši
Messer BH Gas
Geomet Olovo
Grand hotel Neum
Pirnar Bosanski Petrovac
Al-Shiddi International – Swissotel Sarajevo

Kako je navedeno u saopštenju, FIPA na ovaj način želi odati priznanje stranim preduzećima, te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, zapošljavanju građana, te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017, registrovano je 777 mil KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016. godinu.

– Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018. godini, pa je za prvih šest mjeseci zabilježeno 452 mil KM stranih ulaganja. Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uslova za ulaganje, na dovođenju novih investitora, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore – saopšteno je iz FIPA-e.

Hercegovina press