SVETI TRIFUN: Najveći proizvođač grožđa u Srpskoj, Agrofin obilježio krsnu slavu

14.02.2018.     Vijesti

Najveći proizvođač grožđa u Republici Srpskoj, trebinjski Agrofin, i ove godine tradicionalno je obilježio krsnu slavu vinogradara Svetog Trifuna uz želje da godina bude uspješna i rodna, a grožđe kvalitetno.

„Ja se nadam dobroj godini jer mi rijetko imamo loše godine. Naravno da  uradimo i sve što je sa naše strane da bude tako. Kažu,  ako je kiša na Trifun dan onda će  biti rodna godina, ali evo  kiše danas nema. Potrudićemo se da i taj nedostatak nadoknadimo i da ćemo imati i ove godine  kao i uvijek grožđe odličnog kvaliteta“, kaže direktor Agrofina Dragan Anđelić.

A rezidba je već uveliko počela u najvećim hercegovačkim vinogradima. Od 65.000 loza orezano je više od pola – kako se ne bi došlo u trku s vremenom i kako bi posao bio obavljen kvalitetno i na vrijeme objašnjava Anđelić.

Kada je u pitanju proizvodnja prate se  potrebe tržišta, pa će najviše biti onih sorta za kojima je i najveća potražnja.

“ Na 20 – ak hektara ćemo raditi bijela grožđa prvenstveno šardone i žilavku, a ovo ostalo polako ćemo napuštati vinograde i loze stare i po  30 godina jedostavno oni su prošli svoj zenit davno i ne isplati se više ulagati u njih“, kaže Anđelić.

Od ove godine trećina zemljišta ima sistem za  navodnjavanje, au narednih godinu  – dvije ovim sistemom biće privedena kompletna površina pod vinogradima, što će uveliko olakšati posao vinogradarima koji su do sada zavisili od vremenskih uslova .

Hercegovina press