Sutra počinje naučni skup „Teologija u javnoj sferi“

06.02.2019.     Vijesti

U Trebinju će od sutra do subote, 9. februara, biti održan šesti naučni skup „Teologija u javnoj sferi“ u organizaciji Centra za teologiju i filozofiju iz ovog grada.


Otvaranje je planirano sutra u 10.00 časova u Kulturnom centru Trebinje, gdje će biti održani svi skupovi i predavanja na kojima će učestvovati akademici, profesori, teolozi iz regiona, ali i svijeta.

Prvog dana biće održan panel pod nazivom „Crkva i prosvjetiteljstvo: šta /ni/smo naučili od Dositeja“ na kojem će govoriti Nenad Ristović, Nikola Grdinić i Vladimir Simić, te moderator Blagoje Pantelić.

Istog dana u 17.00 časova počinje drugi panel o temi „Teologija-istina-pomirenje: pojam mira u svetim spisima“ o kojoj će diskutovati Vladislav Topalović, Darko Tomašević i Zuhdija Hasanović, a moderator je Marko Vilotić.

Drugi dan naučnog skupa u 11.00 časova počeće sesijom na kojoj će o temi „Uticaj digitalnih tehnologija na učenje“ govoriti Željko Đurović, o temi „Država – mogući koncepti“ izlagaće Midrag Zec, dok će o temi „Crkva i mediji u postdigitalnom dobu: primjer magazina `Teologija.net`“ govoriti Blagoje Pantelić.

Na panelu koji počinje u petak, 8. februara, u 17.00 časova pod naslovom „Mit, nacija, crkva, država“ govoriće Bogoljub Šijaković, Srđan Šljukić i Dušan Krcunović.

Istog dana u 19.30 časova u Kulturnom centru biće upriličena prezentacija idejnog rješenja spomen-sela u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog.

Trećeg dana simpozijuma u 11.00 časova počinje panel „Bogatstvo i siromaštvo u svijetu ekstremne nejednakosti“ na kojem će govoriti Zoran Ćirjaković, Nenad Božović i Vladan Ivanović.

Naučni skup „Teologija u javnoj sferi“ završava se u subotu, 9. februara, predavanjem o temi „Religija i Evropa poslije pada gvozdene zavjese“, koje će održati profesor iz Kanade Lučijan Turčesku.

U sklopu simpozijuma biće održane i promocije knjiga.

Centar za teologiju i filozofiju djeluje pri Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj Srpske pravoslavne crkve.

Srna