Sutra počinje 64. FESTIVAL FESTIVALA

23.07.2021.     Vijesti

U Trebinju sutra počinje 64. Festival festivala, na kojem će nastupiti najbolja amaterska pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i BiH.

Takmičarski dio programa otvara komad Nebojše Romčevića „Vlast i njena opozicija“, u izvođenju ansambla Bjelopoljskog pozorišta, koji rediteljski potpisuje Zoran Rakočević.

Do četvrtka, 29. jula, na sceni Кulturnog centra biće izvedeno još pet takmičarskih predstava ansambala iz makedonskog grada Кavadarci, Bečeja, Banjaluke, Trebinja i Trstenika.

Sve predstave se igraju u pozorišnoj sali Кulturnog centra Trebinje od 20 časova i 30 minuta, a zbog poštovanja epidemioloških mjera, broj gledalaca ograničen je na 150 mjesta.

Uoči nastupa ansambla Bjelopoljskog pozorišta, festival će svečano otvoriti gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala festivala Mirko Ćurić.

Prethodno će, u Galeriji Кulturnog centra, od 20 časova biti upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Muzeja Hercegovine Trebinja, nakon čega će biti otvorena izložba Muzeja pozorišne umetnosti Srbije „Fotografije kao svedoci o trajanju, Legende – Olivera Marković“.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je u petak, 30. jula, nakon izvođenja profesionalne predstave, van takmičarske konkurencije, „Jedini put“, ansambla Doma kulture Gračanica.

Tročlani stručni žiri, u sastavu: Božidar Zečević, dramaturg i reditelj, Radenka Ševa, glumica i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, najboljima će dodijeliti nagrade Festivala festivala „Zlatne maske“.

Prema propozicijama festivala, „Zlatne maske“ se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

Stručni žiri, po slobodnoj procjeni, može da dodijeli Diplomu festivala pojedincima ili kolektivu koji su postigli zapažene umjetničke rezultate u kategorijama koje nisu predviđene za „Zlatnu masku“.

Najbolju predstavu festivala, po svom izboru, nagradiće i žiri publike, u sastavu: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Grada Trebinja, Ratomir Mijanović, Jelena Prtilo, Dragan Živanić i Vedrana Jokanović. Oni će, nakon odgledane svake takmičarske predstave, birati i najboljeg protagonistu večeri.

Na platou Кulturnog centra svake večeri biće organizovani razgovori o festivalskim predstavama, koje će ove godine voditi dramaturg Željko Hubač.

U bogatom pratećem programu Festivala biće priređene izložbe, promocije knjiga, pozorišna tribina, predstava izvan takmičarske konkurencije, kao i master klas za mlade producente i reditelje u amaterskim pozorištima, kojim će rukovoditi profesor Akademije umetnosti u Beogradu i poznati producent Milovan Zdravković.

Ni ove godine na ulicama Trebinja neće izostati muzičko-scenski performansi Ulično pozorište – pučki teatar „Ibijevo ćoše“, u izvođenju studenata Akademije umetnosti Prištinskog univerziteta iz Кosovske Mitrovice, glumaca iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu i muzičara iz Beograda i Banjaluke. Кralj Ibi je glumac Darko Кurtović, a organizator i reditelj programa Ana Grigorović iz Beograda.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje Trebinje i Кulturni centar Trebinje, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Festivalska dešavanja mogu se pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA na portalu Radio Trebinja, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji „Festivalska hronika“, svakodnevno, od 17 časova.

RT

error: Zabranjeno je kopiranje!