Sutra donatorsko veče za obnovu crkve na Humu

19.10.2017.     Vijesti

Crkveni odbor Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Humu, sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, sutra naveče u Trebinju organizuje donatorsko veče za obnovu ove crkve.


Na donatorskoj večeri biće izveden kulturno-zabavni program i priređena prodajna izložba fotografija humske crkve u obnovi, čiji je autor Jovan Vidaković.

Član Crkvenog odbora sela Hum, novinar Nebojša Kolak Srni je rekao da je plan da se prvo promijeni kamena ploča na krovu crkve koji je dotrajao, pa prokišnjava, nakon čega bi se, u zavisnosti od sredstva, radilo uređenje unutrašnjosti crkve i neophodni spoljašnji radovi.

Kolak kaže da bi za obnovu krova trebalo obezbijediti od 12.000 do 15.000 KM.

„Dosadašnjim aktivnostima i sredstvima porodica koje imaju svoje spomenike u ovom selu, uspjeli smo uvesti struju u groblje gdje se nalazi i crkva, kao i vodu, a česmu će donirati porodica Jovanović iz Huma“, kaže Kolak, koji je i inicijator obnove crkve.

On ističe da je selo Hum nekada imalo više od 100 stanovnika, a da sada ima svega pet mještana koji tu žive i dodaje da bi za povratak i obnovu duhovnog života mnogo značila obnova crkve.

Kolak napominje da je prošlog mjeseca, nakon 60 godina služena liturgija u Hramu i podsjeća da je, prema dostupnim informacijama crkva izgrađena 1713. godine i da je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice.

„Postoje i informacije da je crkvu još ranije izgradila porodica Đurđević iz tog sela“, kaže Kolak.

Svi ljudi dobre volje prilog mogu uplatiti i na žiro račun kod Unikredit banke 5517002229699249.

Donatorsko veče biće održano sutra u Domu mladih, sa početkom u 19.00 časova.

Izvor: Srna