Sutra 50 godina od izgradnje HE Trebinje1

24.03.2018.     Vijesti

Preduzeće „Hidroelektrane na Trebišnjici“ /HET/ sutra će obilježiti 50 godina rada Hidroelektrane /HE/ „Trebinje jedan“, čijom izgradnjom su iz temelja izmijenjeni uslovi života stanovnika istočne Hercegovine.

Svečanosti u Trebinju prisustvovaće i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Iz HET-a je saopšteno da je uspješna realizacija projekta izgradnje brane Grančarevo i pribranske hidroelektrane „Trebinje jedan“, kao i formiranje akumulacije Bilećkog jezera, bilo podvig evropskih razmjera i dokaz da je u kršu moguće graditi velike hidrotehničke sisteme.

Izgradnja HE „Trebinje jedan“ počela je 1958. godine, a pripremni radovi obuhvatali su izgradnju 80 kilometara puteva sa savremenim kolovozom, izmještanje 27 kilometara željezničke pruge, izgradnju 147 kilometara dalekovoda, četiri vodovoda, podizanje četiri velika gradilišta, te naselje za oko 2.600 stanovnika.

Završetkom prve faze izgradnje sistema „Trebišnjica“ konačno je riješen problem plavljenja Popovog polja, a formiranjem stalnog vodotoka omogućeno je navodnjavanje i intezivna poljoprivredna proizvodnja na oko 4.000 hektara Trebinjskog, Mokrog i Popovog polja.

Brana Grančarevo je centralni objekat sistema HET i u vrijeme kada je izgrađena bila je vrh evropskog građevinarstva i umijeća.

Na obilježavanju značajnog jubileja očekuje se veliki broj gostiju iz cijele Republike Srpske i poslovni partneri iz regiona.

Programom obilježavanja pola vijeka HE „Trebinje jedan“ sutra u 9.30 časova predviđen je prijem zvanica u Upravnoj zgradi, nakon čega će biti organizovan obilazak brane Grančarevo.

U 12.00 časova biće održana Svečana akademija u Kulturnom centru u Trebinju, najavljeno je iz HET-a.

Srna