Stotinu dana administracije Grada Trebinja:Ambiciozni planovi, slaba realizacija

28.02.2017.     Kolumne

Stotinu dana rada novog gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića i njegove administracije  nisu obećavajući.

Gradska administracija

Ambicozni projekti, planovi, bolji život još uvijek su samo obećanja.

Možda je i rano za davanje ocjena, ali da bi se nešto završilo mora se i početi.

Izbori u mjesnim zajednicama su nam, čini se, nekako najvažniji kao da nam je sve potaman samo još tu oblast da uredimo.

Da li je vlast zadovoljna učinjenim javnost ne zna, jer niko od predstavnika gradske administracije još nije predstavio postignute rezultate.

Činjenica je da postoje dobre ideje i planovi, ali je stotinu dana očigledno bilo nedovoljno za njihovu realizaciju.

Istina je, započeto je mnogo toga: reorganizacija gradske administracije, ustanova , formirana su i nove preduzeća – Agrarni fond, Javno preduzeće „Rad“, Javna ustanova „Bazeni“ koja bi trebalo da budu efikasnija i finasijski stabilnija, da pomognu razvoju privrede, ekonomije i sporta Grada Trebinja.

Nova gradska administracija nije zaboravila ni socijalno-ugroženo stanovništvo pa je formirala i Fond solidarnosti iz koga će se finansirati različita davanja ljudima koji teško žive, borcima koji nemaju nikakvu pomoć, ulagati u kapitalne investicije i razvoj grada.

Ono što je za posebnu pohvalu jeste odluka gradonačelnika da Grad Trebinje finansira treću vantjelesnu oplodnju svojim sugrađankama.

Jedna od dobrih ideja je i formirnje Кoordinacionog tima za izradu srednjoročnog Plana kapitalnih investicija za period 2017-2022. godina,ali za sada imenovani stručnjaci nisu imali konkretnih poteza.

Objektivne okolnosti, mora se priznati, nisu ni išle na ruku gradonačelnu Luki Petroviću koji je zatekao višemilionski deficit koji mu je „svezao ruke“ i ograničio mogućnosti i sredstva za realizaciju planiranih projekata, kao i višak radnika , nezakonito zaposlenih u tehničkom mandatu bivšeg gradonačelnika, a koje će morati da plaća Petrović još dva mjeseca.

Otuda i bolna, ali po svemu sudeći neminovna odluka o otpuštanju i smanjenju januarske plate svim zaposlenim u gradskim preduzećima i ustanovama.

Ono što se mora svakako pohvaliti jeste izdržljivost predstavnika gradske administracije kada su u pitanju višečasovni sastanci sa privrednicima i ambasadorima, a da li će to imati nekih konkretnih rezultata ili će , kao i do sada, biti samo prazne priče, pokazaće naredni period.

Hercegovina press

error: Zabranjeno je kopiranje!