Stigla kineska roba vrijedna 231 milion KM

29.08.2017.     Privreda

Vrijednost kineske robe uvezene u BiH u prvoj polovini ove godine dostigla je 231,6 miliona maraka, što je za čak 24,2 miliona više u odnosu na isti period lani, a odjeća, obuća i električni aparati iz ove zemlje i dalje su među najprodavanijim na domaćem tržištu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH ove godine najviše je uvezeno električnih aparata, generatora, turbina, kotlova i klipnih motora, dok ne manjka ni tekstila i buće.

U prvih šest mjeseci prošle godine iz Kine su uvezena 207,4 miliona maraka robe, dok je na dažbine otišlo 56,19 miliona KM. U ovoj godini na dažbine je, kazali su u UIO BiH, potrošeno 6,7 miliona maraka više.

U Pokretu potrošača RS smatraju da roba porijeklom iz Kine ima svoje tržište u BiH, odnosno nju uglavnom kupuju stanovnici sa nižim primanjima.

„To što je roba proizvedena u Kini ne mora da znači da nije kvalitetna“, istakli su u pokretu i dodali da potrošači znaju šta kupuju.

„Mnogi se zbog niske cijene odlučuju na robu iz Kine, znaju šta za tu cijenu mogu da dobiju i zbog toga nismo ni imali pritužbi potrošača“, rekli su i istakli da će proizvodi iz Kine u ogromnim količinama stizati u BiH sve dok platežna moć stanovništva ne bude popravljena.

Konstantan rast obima i vrijednosti uvoza iz Kine prati i sve veći broj kineskih radnji.

Domaći trgovci kažu da su time direktno pogođeni i da im opada prodaja.

„Prodajemo gotovo iste proizvode koje nabavljamo u Turskoj, Rumuniji ili Mađarskoj. Međutim, roba iz Kine je nabavljena po nižoj cijeni, pa je i ovdje jeftinija. Zbog toga naše mušterije odlaze kod Kineza“, kazala je prodavačica Jelica Marković, koja ima tezgu na banjalučkoj pijaci.

Izvor: Glas Srpske