Srpska neće biti kriva ako budu uvedene sankcije

15.03.2017.     Energetika

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da Srpska ni u jednom segmentu neće biti kriva ukoliko Energetska zajednica uvede sankcije BiH ili obnovi stare, već da će odgovornost za to snositi Federacija BiH /FBiH/.

energetika

„Mi ćemo živjeti sa tim sankcijama kao što smo živjeli i do sada. Ni Evropskoj energetskoj zajednici ne bi trebalo da bude cilj da kažnjava svoje članice, već da sa njima sarađuje i pronalazi načine kako da specifičnosti pojedinih zemalja ugradi u ukupan paket saradnje“, rekao je Đokić.

On je naglasio da je Srpska vrlo jasno stavila do znanja da želi saradnju u okviru Energetske zajednice, kao i da je dala maksimalan doprinos na kreiranju zakona koji je važan preduslov za ukidanje sankcija, odnosno dala je konkretne prijedloge, što nije učinila FBiH, u čemu je i problem.

„Težimo ka tome da se razumijemo i uložili smo maksimalan napor da riješimo ta otvorena pitanja. Na koji način će u budućnosti funkcionisati Energetska zajednica to je stvar svih zemalja članica. Niko ne može nametnuti pravila bez pune saglasnosti svih članica“, dodao je Đokić.

On je rekao da se sve odluke unutar ove zajednice donose konsenzusom država članica, a „neko ko tamo glasa u ime BiH neće glasati za nešto je protiv njenih interesa“.

„Vjerujem da ni Srbija neće glasati na štetu zemlje sa kojom sarađuje“, smatra Đokić.

On je dodao da bi se moglo govoriti o promjeni ugovora o formiranju Energetske zajednice BiH kada bi postojao konsenzus.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozvao je danas nadležna entitetska ministarstva da ispune svoje obaveze da bi se izbjeglo vraćanje sankcija Energetske zajednice BiH.

On je rekao da je Ministarski savjet Energetske zajednice sredinom oktobra prošle godine u Sarajevu suspendovao sankcije BiH do kraja marta ove godine, te da je tom priliko dogovoreno da uslov bude donošenje zakona o regulatoru prenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou BiH, što još nije učinjeno.

Hercegovina press