Srpska intenzivira gradnju vjetroparkova i planira solarna postrojenja u Hercegovini

04.06.2019.     Energetika
Republika Srpska radi na povećanju energetskih kapaciteta prije svega na većoj eksploataciji vode, a zatim i sunčeve energije i vjetra, rekao je u ponedjeljak, 3. juna, u Beogradu ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
Berkovici, vjetroelektrana

Đokić je na samitu o energetskoj bezbjednosti u regionu istakao da Srpska raspolaže sa sva tri izvora (voda, sunce i vjetar) i da namjerava da ih i iskoristi.

On je, na panelu sa kolegama iz Srbije, Rumunije, Crne Gore i Bugarske, rekao da je u Srpskoj u toku realizacija projekta dva vjetroparka, snage 100 megavata, te izrazio očekivanje da će u ovoj godini biti intenzivirane aktivnosti na njihovoj izgradnji.

Đokić je napomenuo da će te aktivnosti u 2020. godini biti vidljivije.

Prema njegovim riječima, planira se i izgradnja novih solarnih elektrana na području Hercegovine.

– Mislim da možemo da dostignemo kapacitet od 200 megavata energije iz solarnih elektrana – rekao je Đokić na samitu, koji je otvorio ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske podsjetio je da će RS sa Srbijom da gradi tri hidroelektrane u gornjem toku Drine – Buk Bijela, Foča i Paunci.