Srbima u Vrapčićima prijeti gubitak imovine

13.03.2018.     Nekretnine

Odbor za očuvanje i povratak srpske imovine u FBiH upozorava da bi srpsko stanovništvo zbog neinformisanosti moglo da u okviru projekta registracije nekretnina u FBiH ostane bez vlasništva nad nekretninama u katastarskoj opštini Vrapčići kod Mostara.

Član ovog odbora Đorđe Radanović pojašnjava da skoro niko od Srba koji imaju imovinu u Vrapčićima, od kojih većina od proteklog rata ne živi u tom selu, nije informisan o sprovođenju projekta. Problem je što iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove nikoga o tome ne obavještavaju lično i na kućne adrese, kao što radi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u RS.
FBiH do polovine ove godine sprovodi projekat besplatne registracije, čiji je cilj da katastarske evidencije budu usklađene sa gruntovnim, a oni koji su propustili registraciju mogli bi da imaju velike probleme sa vlasništvom nad imovinom. „Glas Srpske“ je ranije pisao da je u problemu i porodica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koja nije obaviještena o registraciji, a nakon sprovođenja projekta u Čipuljiću kod Bugojna u zemljišno-knjižnom ulošku za njihovu imovinu nema vlasničkog lista, što onemogućava raspolaganje tom imovinom.
„Održaćemo sastanak da bismo pokušali preduprijediti situaciju u Vrapčićima kakva je bila u Čipuljiću“, kaže Radanović.
U Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove najavili su uspostavljanje i zamjenu zemljišne knjige za katastarske opštine Vrapčići i Rodoč. Istakli su da je oglas objavljen na internet stranici i oglasnoj tabli Opštinskog suda u Mostaru, u listovima „Dnevni avaz“ i „Večernji list“, te u službenim glasnicima BiH i FBiH.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!