Solarne elektrane privrednike mogu u potpunosti osloboditi troškova struje

21.06.2022.     Energetika

Privrednici u Republici Srpskoj, ali i drugdje suočeni sa neizvjesnim prognozama rasta cijena energenata u narednom periodu. Ostali troškovi proizvodnje, kao što su transport i sirovine, uglavnom bilježe porast već neko vrijeme i ovo je realnost sa kojom se privreda suočava u organizovanju djelatnosti i u svakodnevnom radu.

Istovremeno, cilj je sačuvati i unaprijediti konkurentnost i zadržati, ili unaprijediti tržišne pozicije.

Jedan od načina da se ostvare uštede električne energije su upravo kroz izgradnju solarnih elektrana za vlastitu potrošnju, koje zavisno od tipa privredne djelatnosti mogu biti u nivou od 100 odsto, zatim uticaj na smanjenje emisije CO2 usljed privredne djelatnosti, što je važno posebno kod izvozno orijentisanih kompanija.

Smanjenjem troškova električne energije, a posebno za proizvodne i prerađivačke djelatnosti, inputi u osnovnoj proizvodnji su povoljniji, samim tim se postiže i konkurentnost, jer se smanjuje upotreba električne energije iz tradicionalnih izvora, ili čak sasvim mjenja sa obnovljivim izvorima.

Investicijom u solarnu elektranu privreda fiksira i smanjuje troškove za električnu energiju u svojim procesima, a jednako je važno i da se za iste koristi energija iz obnovljivih izvora, što se dokazuje sertifikatom o porijeklu električne energije iz obnovljivih izvora.

Interes privrede za izgradnju solarnih elektrana za vlastitu potrošnju stalno raste, a to su nam potvrdili i predstavnici preduzeća ETMAX.

Kažu kako im se svakodnevno obraća sve više privrednih subjekata sa namjerom da grade elektrane za vlastitu potrošnju na svojim objektima.

“Ovim putem želimo da naglasimo da privrednici kada započinju projekte prije svega analiziraju ponude preduzeća koja se bave projektovanjem i izgradnjom solarnih elektrana i da realizaciju povjere onima koji postižu dugoročno dobre rezultate. Posebna pažnja treba da se obrati na kvalitetno projektovanje, izvođenje, kao i na kvalitetu opreme koja se instalira, da bi investicija dala odgovarajuće proizvodne rezultate i postigla planirane efekte” – poručuju iz ETMAX-a.

Inače, izgradnja solarne elektrane za vlasitu potrošnju za privredu, najčešće je po tipu elektrana na krovu proizvodnih i ostalih objekata investitora i gradi se po sistemu “ključ u ruke”.

Zavisno od proizvodnih kapaciteta u osnovnoj djelatnosti, privrednici se uglavnom odlučuju da maksimalno iskoriste postojeće objekte za izgradnju solarnih elektrana na krovovima, kako bi uspostavili proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a istovremeno ostvarili maksimalne moguće uštede i optimizaciju osnovne poslovne djelatnosti.

Capital

error: Zabranjeno je kopiranje!