SNSD LJubinje: Krunić je izdao koalciju koja mu je obezbijedila fotelju – izglasavanjem budžeta okrenuo je leđa i građanima

22.05.2018.     Vijesti

Saopštenje OO SNSD LJubinje prenosimo u cjelosti:

Prošlo je godinu i po dana od kako je načelnik  Ljubinja  Darko Krunić preuzeo upravljanje našom opštinom. Za one koji su zaboravili nužno je napomenuti da je pobjedu ovog kandidata iznjedrila snaga koalicionog djelovanja Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije. SNSD je kao snažna opoziciona snaga djelovao skoro 20 godina u opštinskom parlamentu,  boreći se protiv ove politike.

Isto tako snažno, ova stranka sa osvojenih blizu 50% od ukupnog zbira Krunićevih glasova, što znači da  je ova snaga aktivno i očigledno doprinijela koalicionom rezultatu i zbiru glasa dodijeljenih kandidatu Darku Kruniću. Vjerujući da su etički kodeksi i etika javnog funkcionera gospodinu Kruniću poznati pojmovi, bili smo sigurni da će se koaliciono djelovanje nastaviti te da će partije koje su ga iznjedrile konačno dobiti priliku da narodu ove opštine pokažu svoj puni kapacitet. SNSD Ljubinje je bio samo pola godine dio vlasti što je bilo dovoljno da naše ideje za napredak budu prepoznate kao kvalitetne. Mi smo započeli određene projekte ali ih nismo uspjeli završiti. Susreli smo se sa nečim što je novitet u modernoj političkoj istoriji.

Podmuklu izdaju cijelog koalicionog bloka SNSD-DNS-SP propratilo je i izglasavanje nedomaćinskog budžeta, kao posljedica bezličnog i anemičnog političkog djelovanja našeg načelnika i njegove najbliže saradnice Perse Klimente. Budžet koji je usvojen predstavlja plan ostvarivanja interesa načelnika i struktura OO SDS-a u Ljubinju, a sve to na uštrb građana koji taj isti budžet  finansiraju. Da li su građani upoznati sa činjenicom da je načelnik predložio budžet koji predviđa potpuno odsustvo sluha za probleme osnovnih socijalnih kategorija naše opštine? Načelnik nijednog momenta nije pomislio koliko bi korisno bilo za ljubinjske studente izdvojiti i stipendirati ih sa par desetina hiljada maraka! Da li se zapitao na koji način može pomoći poljoprivrednim proizvođačima?! Ne,  nego je smjelo i bez imalo stida  ukinuo stavku u budžetu prethodne administracije koja je predviđala godišnju pomoć ovoj kategoriji u visini od 40 000 konvertibilnih maraka. U ovom budžetu nisu predviđene ni mjere populacione i natalitetne politike – u našoj opštinskoj kasi nema prostora za pomoć porodiljama i rađanju. Finansijski plan ne podrazumjeva obaveznu zakonsku pomoć funkcionisanju Doma zdravlja koji se nalazi u ozbiljnim problemima. Od odlaska Austrougarskog konglomerata pa do danas , lokalni putevi nisu nikada bili u gorem stanju. Najočigledniji primjer je Svetosavska ulica i putevi prema ljubinjskim selima a naročitu pažnju zaslužuje naselje Vinogradi i sva načelnikova lažna obećanja u  vezi realizacije ovog infrastrukturnog projekta. Uredno i redovno snadbjevanje ljubinjskih domaćinstava strujom i vodom te izgradnja putne infrastrukture bila su obećanja kojima je načelnik započeo svoju političku avanturu. Šta je od toga ispunjeno?! I to pompezno novo – staro kadrovsko rješenje ljubinjskog Vodovoda nije donijelo nikakve rezultate čemu svjedoče sve češće pucanje dotrajalih cijevi i nestanci vode u pojedinim naseljima. Uz čiju pomoć ćete realizovati obećane projekte? Sa 350 000 KM riješiti problem Vinograda, a sa 250 000 obezbjediti učešće u projektu izgradnje nove akumulacije?! Ne obmanjujte nas i naše građane! Narodu je plasirana priča da je zbog malog opštinskog budžeta nemoguće kreirati drugačije programe. Tim istim ljudima načelnik nije objasnio da je u  „malom i skromnom budžetu“ uspio naći način da sebi udupla finansijski prostor za ličnu reprezentaciju kao i povećanje svoje plate. Mi mislimo da je moguće drugačije, ali smo svjesni da su oni nesposobni za takav poduhvat. Stanovnici Ljubinja trebaju znati da je aktuelna politička garnitura potrošila preko 3 miliona konvertibilnih maraka budžetskih sredstava bez ijednog konkretnog rezultata. Ako postoje rezultati ovim putem pozivamo načelnika da ih javno predoči!

Kruna na Krunićevo , Gordićevo i Klimentinolicemjerstvobila je jučerašnja sjednica SO Ljubinje.Ljubinjci nisu informisani da su na toj sjednici smijenjene dve direktorice javnih preduzeća i načelnica opštinske agencije, naravno sve tri iz redova političke koalicije koja je gore navedene i dovela na funkcije koje obavljaju. SDS Ljubinje se vratio u svom stilu, oštro i bez ikakve empatije, uz podršku svojih marioneta smijenio sve kadrove SNSD –a i naših partnera u svim upravnim odborima i sa svih izvršnih funkcija. Dr. Suzana Milutinović , koja je svoj posao obavljala perfektno i bez obavezne finansijske pomoći opštinskog budžeta uspjela je poboljšati finansijsku situaciju i obezbjediti dobru radnu atmosferu u kolektivu. Uz sve ovo imala je odličnu konekciju sa resornim ministarstvom, obezbjedila više korisnih donacija te poboljšala kvalitet usluga. Zamijenjena je ekspresno , kadrom iz reda SDS –a. Istim modelom smijenjena je direktorica Centra za socijalni rad, porodična i visokobrazovana žena,  prva koja se od osnivanja ustanove iskreno i punim kapacitetom zalagala za korisnike socijalne pomoći kao i za sve ostale ugrožene socijalne kategorije. Nisu poštedili ni rukovodioca opštinske Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća gospođu Bojanu Likić koja je ostala bez posla u momentu kada je koristila pravo bolovanja zbog trudnoće . Nju je zamijenila Vasiljka Krulj , a za čije je imenovanje glasao i njen sin. Pitamo se da li ovdje postoji sukob interesa?! Nadležni će i to utvrditi.

Trenutna opštinska administracija na čelu sa načelnikom nema, ne može i neće imati političkih rezultata. Uz ekstremno odsustvo političke mudrosti, morala, kapaciteta, sposobnih kadrova  i ideja Krunićeva vlast dovela je Ljubinje u nezapamćenu političku krizu, u punom i pravom smislu te riječi. Načelnik je za nepunu godinu dana svojim postupcima zatvorio sva vrata i tako opštinu doveo u potpunu izolaciju.

Razumijemo da nije lako napustiti cijeli politički korpus koji te je izabrao, okrenuti ledja svojim partijama i glasačima, upustiti se u avanturu pronalaska saradnika u dojučerašnjim političkim protivnicima. Vjerujemo da je još teže pogledati u oči ljudima koji su ti dali svoj glas na izborima prije godinu i po dana, a najteže je sebe pogledati u ogledalo sa spoznajom da nisi dorastao zadatku koji obavljaš. Ali iskoristili bismo ovo obraćanje da pozovemo opštinskog „oca i majku“, dvoje političke siročadi, zalutalih u vremenu i prostoru da podnesu ostavke jer je to jedini potez u ovom trenu koji može Ljubinju dati novu šansu!