SNSD – kvaliteti i mane

16.09.2020.     Vijesti

Dvije najznačajnije i najveće partije SNSD i SDS ove godine izlaze na izbore sa svojim kandidatima za gradonačelnika što im daje prednost u odnosu na druge političke subjekte. Obje partije imaju jasan nacionalni predznak, veliku glasačku mašineriju i značajno  glasačko tijelo. Ipak, obje se suočavaju sa brojnim nedostacima koji već na pragu izborne kampanje pokazuju da mnogo toga nije u redu.

Današnja analiza biće posvećena  SNSD – u kao vladajućoj partiji

Najveća  i najznačajnija partija u Trebinju je Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik  – Partija koja nosi odgovornost za sve učinjeno i neučinjeno u protekle četiri  godine – od koje se očekuje mnogo i traži mnogo.  SNSD će za ove izbore na leđima ponijeti teret sopstvenih uspjeha i grešaka, ali  i više od toga, promašaja koalicionih partnera koji su se u proteklom periodu dijelili do  neprepoznatljivosti.

Ipak,  SNSD to  neće puno koštati jer su  izbornoj utakmci pristupili  vrlo ozbiljno, a njihova politička kampanja vodi se u kontinuitetu, a ne samo mjesec pred izbore.

Na terenu su  dobro  organizovani i imaju široku i jaku mrežu aktivista koji neumorno rade, te više od 6.000 članova.

Bez obzira na to  suočavaju se sa nekoliko značajnih problema , a najvažniji je izbor kadrova koji je po ocjeni javnosti  često upitan, kao i nedostatak stručnih lica na odgovornim pozicijama.

Prednost im je  kandidat za gradonačelnika ali je odbornička lista zbunjujuća  za partiju takvih mogućnosti i kapaciteta.

Pored uspješnih i iskusnih kadrova SNSD  je listu „osvježio“  novim imenima koja  nisu partijski dovoljno profilisana i  društveno –  politički afirmisana.

Nedostatak  politički prepoznatljivih imena  je u suštini i  najveći problem SNSD – a koji ima jakog i uticajnog lidera, gradonačelničkog kandidata  ali malo hrabrih saradnika koji će predstaviti program, ideju i stav…

Uticaj lidera je takođe  mač sa dvije oštrice jer je aktuelni šef partije Luka Petrović  i nosilac liste SNSD – a. Petrović nosi jednu od najvažnijih funkcija u partiji na republičkom nivou i njegov autoritet i harizma su nesporni ali je pitanje kako to utiče na ambicije njegovih saradnika.

Ipak,  Mirko Ćurić je uspio da se  sopstvenim trudom, zalaganjem,  šarmom i  energijom nametne kao gradonačelnik svih građana i da dobije podršku šire javnosti.

Nenametljiv ali predan i istrajan Mirko Ćurić  stasao je  u dostojnog kandidata koji ima šta da kaže.

 

Hercegovina press