Slobodna zona Trebinje za početak na 10 hektara – Grad već pregovara sa potencijalnim ulagačima

11.01.2023.     Privreda
Republika Srpska bi tokom naredne godine trebalo da dobije prvu slobodnu zonu koja će biti puštena u funkciju u Trebinju, za početak na 10 hektara i koja će zaposliti minimalno 200 do 300 ljudi.
Savjet ministara BiH je krajem marta prošle godine usvojio Odluku o određivanju dijela carinskog područja BiH kao „Slobodna zona Trebinje“, i to nakon što je Grad Trebinje u svojstvu osnivača slobodne zone, podnio zahtjev.
Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, rekao je za Nezavisne novine da je potpisan ugovor sa izvođačem radova, te da narednih dana počinju radovi na ravnanju zemljišta jer ovo područje nije ravno.
– Dobili smo od Vlade Republike Srpske iznos od 800.000 KM i to ćemo iskoristiti za ravnanje i ograđivanje zemljišta. Sigurno je da će biti potrebno još sredstava kako bi se uspostavila slobodna zona. Za početak smo zamislili da to bude na 10 hektara sa mogućnošću proširenja na 100 hektara jer je ovaj dio sve republičko, odnosno gradsko zemljište – istakao je Ćurić.
Prema njegovim riječima, Trebinje će u narednom periodu da pronađe dodatna sredstva koja su neophodna kako bi se slobodna zona što prije stavila u funkciju.
– Putna infrastruktura je takođe neophodna. U blizini imamo struju i vodu i kako se bude realizovao ugovor, mi ćemo to sve da pratimo putnom infrastrukturom, električnom energijom i vodom. Radili smo i analizu koje bi benefite donijela slobodna zona. Već smo u pregovorima sa nekim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganje u slobodnu zonu. Očekivanje je da bude zaposleno minimalno 200 do 300 ljudi direktno, a indirektno mnogo više – naglasio je Ćurić.
NN

error: Zabranjeno je kopiranje!