Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

29.06.2024.     Vijesti

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Glasala su 42 poslanika, 41 za, jedan protiv, uzdržanih nije bilo.

Kao predlagač, čelnik parlamenta Andrija Mandić rekao je da sa ponosom može da kaže da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponijela prema Jasenovcu, prenosi RTCG.

„Ovo je rezultat naše ideje i našeg dogovora. Niko se nije miješao sa strane“, rekao je Mandić.

Prijedlog rezolucije potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine.

Ranije danas, poslanici su sa 42 glasa za usvojili predlog pa je Skupština prihvatila da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Održana je vanredna sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine. Takođe, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prošao je Odbor za ljudska prava i slobode. Sedam glasova je bilo za.

Amandmani na rezoluciju koje je predao Vladimir Dobričanin (UCG) nisu prihvaćeni na plenarnoj sjednici.

U završnoj riječi, predsjednik parlamenta Andrija Mandić, kao predlagač, rekao je da će Crna Gora biti prva država koja je usvojila rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

On je naveo, komentarišući napade na poslanike PES-a, da prosto ne vjeruje da oni kojima su glavni akteri bili heroji Skaj komunikacije, Radoje Zvicer i Neno Kaluđerović, danas napadaju grupu čestitih poslanika.

„Danas radimo veliku stvar glasajući za ovu rezoluciju. Pomjerićemo Crnu Goru korak naprijed od onog dna, gdje su nas doveli ovi koji su zarobili državu vezama sa organizovanim kriminalom. Vidjeli ste gdje su završili bivši čelnici pravosuđa“, rekao je Mandić.

On je naveo da su se i prije 1918. godine u Crnoj Gori na Vidovdan donošene važne odluke. Rekao je da „našoj generaciji, koja se ne bavi švercom, pripala čast da pomjeri Crnu Goru korak naprijed“.

„Uz sve povike koje saopštava opozicija, ali parlament je takav, uz sve proteste, moram reći „Vidovdane, moj očinji vide“, ovo je ono što treba da bude osnova na kojoj će se zidati bolja i poštenija Crna Gora, pa kako god ko o tome misli. Ovo je većinska Crna Gora. Živjela Crna Gora“, rekao je Mandić.

Mandić je u svom govoru tokom sjednice, govoreći o pomenutoj rezoluciji, kazao da postoje žrtve koje su stradale na pravdi Boga.

Mandić je takođe poručio da usvojenom rezolucijom žele da pošalju poruku o složnoj, pomirenoj i srećnoj Crnoj Gori.

„Ne želim niko da ovu rezoluciju zloupotrijebi i ne želim da vrijeđamo ikoga“, zaključio je predsjednik Skupštine.

 

error: Zabranjeno je kopiranje!