SKOKO: Raste proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora

25.08.2017.     Vijesti

Udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji u Republici Srpskoj ima trend rasta i očekivano je da on sa 2,8 odsto u prošloj godini, već u 2018. poraste na 8,3 odsto, izjavio je danas u Beogradu izvršni direktor za tehničke poslove u „Elektroprivredi Srpske“ Maksim Skoko.

On je, govoreći na Drugom međunarodnom zelenom forumu „Elektroprivreda i zelena energija“, naglasio da je ove godine udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji u Srpskoj 5,75 odsto, a da postojeća infrastruktura i projekti koje tek treba realizovati garantuju da će on biti i veći. „Imamo 65 proizvođača čiji je proizvodni kapacitet 53,6 megavata. Negdje smo na trećini realizacije Akcionog plana za ovu oblast. Zaostajemo u energiji vjetra i biomasi, ali vjerujemo da će i ti potencijali, uz hidropotencijal, biti iskorišteni“, rekao je Skoko.

On je ukazao da su proizvođači obnovljive energije u Republici Srpskoj dobili niz podsticaja i pogodnosti za priključenje na električnu mrežu, te da se sva energija koja uđe u sistem naplaćuje od potrošača.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da griješe oni koji izvore obnovljive energije još nazivaju alternativnim, jer su oni, u stvari, budućnost i nemaju alternativu. On je naglasio da je ugalj kao

dominantan izvor energije realnost Srbije, ali da nije njena budućnost.

„Napravili smo solidan okvir za proizvodnju obnovljive energije. Imamo 205 elektrana snage 97,5 megavata iz obnovljivih izvora, a do 2020. godine očekujemo da ćemo imati 600 megavata obnovljive energije. Od toga računamo na 500 megavata iz vjetrenjača, a oko 100 iz mini-hidrocentrala i biomase“, rekao je Antić.

On je naglasio da je dobro što se na više lokacija u Srbiji istražuje mogućnost eksploatacije geotermalne energije, koja predstavlja veliki potencijal. Direktor za strategiju „Elektroprivrede“ Srbije Aleksandar Jakovljević istakao je da ovo preduzeće neprestano prati dešavanja u okruženju i Evropi i, u skladu s tim, pravi svoje planove.

On je ukazao na to da su obnovljivi izvori energije u EU znatno porasli, što je smjernica i za Srbiju da iskoristi svoje potencijale.

Izvor: Srna