Siromašniji su tamo gdje nema rudnika i termoelektrana

24.12.2017.     Vijesti

404 marke najniža je prosječna plata u Srpskoj, a primaju je stanovnici Kupresa. U stopu ga prate Jezero i Donji Žabar, koji ne mogu da se pohvale dobrim standardom.

Najbogatiji žitelji Srpske zarađuju 1.142 marke mjesečno i žive u Stanarima. To su podaci republičkog Zavoda za statistiku, zabilježeni u prošloj godini. Ni Ugljevik i Gacko ne zaostaju mnogo. Mještani opštine koja je u septembru obilježila treću godišnjicu postojanja, kažu da je čarobna fomrula – termoelektrana. Da je nema tvrde da bi malo ko radio. Ipak, priznaju da su brojke jedno, a realnost nešto sasvim drugo.

vlcsnap-2017-12-24-19h20m47s204

Nije iznenađenje što su najviše plate u opštinama koje imaju rudnike, termoelektrane ili barem neku privrednu aktivnost. Ministar industrije poručuje da je Vlada u opštinama poput Stanara uradila pravu stvar.

“U svoj budžet od naknada od rudnika i termoelektrane prima negdje oko osam miliona maraka. Vidite i sami koliko su se Stanari od jednog sela, prije sedam, osam godina, preobrazili u jedan manji gradić, lokalnu zajednicu koja vidi se ima lijepe konture”, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Pored tri najbogatije, veću platu od prosječne ima 16 opština, među kojima su Banjaluka, sa 962 i Foča sa 976 maraka. Ipak, građani u većini opština zarađuju manje od 836 maraka mjesečno. Ekonomisti kažu da je ovakav odnos snaga očekivan, ali da je zabrinjavajuća sve veća razlika u platama po zanimanjima.

vlcsnap-2017-12-24-19h20m56s35

“Mi nemamo efikasnu privredu. S druge strane, imamo veliki broj nezaposlenih što očigledno stvara i pritisak, i omogućava i poslodavcima da idu sa nižim zaradamo. Dugoročno, to može biti veliki problem, jer svjedoci smo odliva radne snage, pa ostaje pitanje ko će raditi i te poslove u nekom budućem periodu”, rekao je Rade Šegrt iz udruženja ekonomista SWOT.

Rubne, nerazvijene opštine po zakonu mogu da imaju i niže plate od ostalih i to zbog slabog punjenja budžeta. Ipak, činjenicom da stanovništvo 48 lokalnih zajednica u Srpskoj prosječno zarađuje manje od 800 maraka, poručuju ekonomisti, niko ne bi trebalo da se hvali.

Izvor: Atv