Sindikati poručili, štitićmo svoja prava, Đokić odgovara Vlada neće ugroziti zagarantovana prava

23.03.2017.     Vijesti

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić i predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić konstatovali su danas u Banjaluci da je u Srpskoj neophodno donijeti opšti kolektivni ugovor, s ciljem zaštite prava radnika.
Mišićeva je istakla da je neophodno jačati ulogu i solidarnost sindikata u zaštiti interesa i prava radnika.

„Opšti kolektivni ugovor je važan za radnike u Srpskoj i učinićemo sve da što prije bude donesen. Ono što dogovori Sindikat u pregovorima isključivo mora važiti za članove sindikalnih organizacija“, rekla je novinarima Mišićeva.

Ona je naglasila da je na sastanku bilo riječi i o namjeri pojedinih poslodavaca, javnih preduzeća, pa i vlasti u Srpskoj, da kolektivni ugovor zamijene pravilnikom o radu.

„Imali smo veoma jasan pokušaj da se to dogodi u `Elektroprivredi Republike Srpske`. Međutim, Savez sindikata Republike Srpske podržava nastojanja Sindikata udruženih radnika energetike da ne smije biti pravilnika o radu jer bi to značilo jednostrano uređivanje visine zarada, što je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima“, kaže Mišićeva.

Ona je ocijenila da je nedopustivo da direktor „Šuma Republike Srpske“ Risto Marić daje uputstva na koji način da bude formirana sindikalna organizacija u ovom preduzeću.

Govoreći o situaciji u „Željeznicama Republike Srpske“, Mišićeva je istakla da nije dobro što Svjetska banka rješava probleme u ovom preduzeću, kao i da se mora znati ko je odgovoran za rukovođenje u javnim preduzećima.

„Onaj ko je rukovodio `Željeznicama`, kumulirao gubitak, zapošljavao nove radnike i nije isplaćivao plate koje su radnici zaradili, nije našao za shodno da se pojavi u veoma dramatičnom trenutku kada radnici ovog preduzeća štrajkuju. Ako će se sve adresirati na predsjednika Republike onda nešto nije uredu, i za mene je neshvatljivo da ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić nije došao među štrajkače“, rekla je Mišićeva.

Ostojić je naveo da je neophodno zaštititi dostignuta prava radnika.

„U `Elektoprivredi Republike Srpske` nemamo opšti kolektivni ugovor i vjerujem da će biti brzo donesen. Pravilnikom o radu, koji su nam željeli nametnuti, bio bi izgubljen smisao sindikalnog organizovanja, a poslodavac bi mogao da radi šta hoće“, kaže Ostojić.

Đokić – Vlada neće uskratiti zagarantovna prava radnika

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da Vlada Srpske nema namjeru da uskrati prava zagarantovana zakonom ili kolektivnim ugovorom, ali da nije uvijek moguće izvršiti neku obavezu u definisanom roku.
Đokić je rekao da se u tom slučaju razgovara sa socijalnim partnerima da bi se postigao dogovor u vezi sa načinom i rokom izvršenja određene obaveze.

On vjeruje da će predstavnici četiri sindikata budžetskih korisnika postići dogovor sa predstavnicima Vlade o dugovanjima po osnovu kolektivnog ugovora.

Đokić vjeruje da će kompromis i dogovor biti postignut i kada je riječ o sindikatu i menadžmentu preduzeća „Elektroprivreda Republike Srpske“, a u vezi sa kolektivnim ugovorom.

On je poručio da Zakon o radu treba biti jednak za sve radnike u Republici Srpskoj i da je njegove odredbe prihvatio veći dio radnika u Srpskoj, te očekuje da niko neće tražiti posebna privilegovana prava.

Đokić je ocijenio da uslovi rada nisu isti za sve zaposlene u „Elektroprivredi“, imajući u vidu poslove rudara, radnika na termoelektranama ili u administraciji.

„Mora se dogovoriti pitanje zaštite prava radnika, posebno onih koji rade u posebnim uslovima i ne bi trebalo da budu oštećeni, već naprotiv – zaštićeni“, istakao je Đokić.

izvor: Srna