Sigurniji otkup i brže plaćanje spasavaju agrar – IRB RS predložila modele finansiranja

26.05.2018.     Privreda

Spas za poljoprivrednike koji mjesecima čekaju novac za prodato voće i povrće mogli bi da budu povoljni krediti koje će Investiciono-razvojna banka RS (IRB) staviti na raspolaganje prerađivačima i trgovcima kako bi blagovremeno plaćali preuzetu robu.


Na sastanku predstavnika proizvođača, prerađivača, trgovaca i finansijskih institucija održanom u petak u Privrednoj komori RS istaknuto je da bi unapređenje finansiranja pravovremenog otkupa poljoprivrednih proizvoda osiguralo domaćim poljoprivrednim proizvođačima kapital za ulazak u novi ciklus proizvodnje i dalo vjetar u leđa poljoprivredi.

Pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Gordana Rokvić rekla je da je cilj da pospješe povezivanje proizvođača i prerađivača, pravovremen otkup i ugovaranje proizvodnje kako bi efekti bili bolji.

– Ministarstvo poljoprivrede godišnje kroz podsticaje uloži oko 100 miliona KM u poljoprivredu, ali kada proizvodi ne završe pravovremeno na tržištu i po odgovarajućoj cijeni uloženi novac ne doprinosi rastu bruto domaćeg proizvoda i razvoju ekonomije RS. Vjerujemo da bi predloženi model finansiranja korišćenjem kredita IRB-a pospješio pravovremeni otkup i ugovaranje proizvodnje – rekla je Rokvićeva.

Direktorica IRB RS Snežana Vujnić istakla je da su prerađivačima i trgovcima krediti IRB-a dostupni sa maksimalnom kamatnom stopom od 4,7%, a da kreditiraju i poljoprivredne proizvođače.

– Poljoprivredni proizvođači novac mogu dobiti po maksimalnoj kamati od 4,4%. Za kapitalne investicije dostupni su im krediti po kamatnoj stopi od 3%. Period otplate kredita za kapitalne investicije je maksimalno 12, a kratkoročnih kredita za otkup poljoprivrednih proizvoda jedna godina – rekla je Vujnićeva.

Direktor banjalučke Vitaminke Žarko Mikić kaže da je neophodna bolja saradnja između proizvođača i prerađivača.

– Mi moramo imati plansku proizvodnju, a oni siguran otkup i uz pomoć ministarstva i IRB-a moramo naći model da robu plaćamo odmah po preuzimanju. Kamatna stopa tu nije toliko presudna, koliko je važno da što prije dođemo do novca – rekao je Mikić.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo kaže da mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe tržišta Srpske, ali da im spora naplata proizvoda uništava proizvodnju.

– Zbog toga radije prodajemo svoje prizvode na pijacama po nižim cijenama jer odmah dobijemo novac. Prerađivačima ih plasiramo po višoj cijeni, ali pare čekamo i po godinu. Zbog takvih situacija mnogi su ugasili ili smanjili proizvodnju. Parcele pod jagodama u Lijevče polju su zaorane i sada to voće uvozimo iz Egipta – rekao je Mastalo.

Predsjednik Udruženja tovljača junadi RS Goran Mitrović ističe da je bez kvalitetnog otkupa poljoprivrednih proizvoda i blagovremenog plaćanja teško zanoviti proizvodnju.

– Krediti IRB-a su povoljna i sam sam ih koristio prethodnih godina za otkup soje – rekao je Mitrović.

Capital