SET okuplja najznačajnije institucije i pojedince iz energetskog sektora regiona

26.02.2020.     Energetika

Uprava Elektroprivrede Republike Srpske upoznala je danas ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašu Košarca sa aktivnostima na organizaciji prvog regionalnog Samita energetike Trebinje,  „SET“  koji se održava u ovom gradu 5. i 6. marta.

Punu podršku organizatorima, Elektroprivredi, Gradu Trebinju i firmi „SET“ d.o.o. kao pokrovitelj manifestacije pružili su   Vlada Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Centralne teme Samita su  obnovljivi izvori energije, potencijali, iskorištenost kapaciteta i perspektive, digitalizacija energetskog sektora, regionalni energetski projekti kroz regionalnu saradnju, finansiranje novih objekata u energetici.

“Cilj je da zajedno pošaljemo snažnu poruku da potencijali koji su već izgrađeni u regionu treba da budu dodatno iskorišteni kako za dobrobit građana, tako i za osnaživanje elektroprivreda koje će samim tim ostvarivati  dodatne profite što sada nije slučaj. Pozivamo učesnike iz Srbije, Slovenije, Mađarske, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, BiH  da iskoristimo susrete na panelima i marginama događaja kako bismo iznjedrili ideje kako da se uvežemo bolje u smislu zajedničkog iskorištavanja postojećih potencijala”, rekao je generalni direktor ERS, Luka Petrović.

On je dodao da će Elektroprivreda Republčike Srpske na Samitu predstaviti svoje potencijale, razvojene mogućnosti, kao i već pokrenute projekte, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije s ciljem da ERS zauzme značajnije mjesto u energetici na Balkanu.

Na Samitu će biti riječi i o zakonodavnim okvirima odnosno smjernicama energetske politike Republike Srpske i regiona u narednom periodu s mehanizmima podrške za korištenje energije iz obnovljivih izvora odnosno energije biomase i biogasa, hidroenergije, sunčeve energije i energije vjetra te će se predstaviti aktuelni projekti realizovani u Republici Srpskoj i regiji s osvrtom na realnu problematiku.

“Raduje me činjenica da je Eletkroprivreda svoje projekte definisala na  temeljima  jasnih politika energetskog sektora i u skladu sa  evropskim direktivama.  Prioritet su  investicije  iz obnovljivih izvora energije vrijedne  1,25 milijardi  evra što je jasna poruka za stvaranje novih vrijednosti. Imamo vrlo jasnu viziju menadžmenta Elektroprivrede Republike Srpske i organizacija ovako važnog Samita biće rezultat njihove opredjeljenosti da se strateški definišu važna pitanja”, rekao je ministar  spoljne trgovine I ekonomskih odnosa u BiH, Staša Košarac.

Agenda Samita je finiširana, a do sada se prijavilo više od 350 učesnika. U toku su i završne pripreme za održavanje, ovog najznačajnijeg događaja iz sfere energetike u regionu. Prisustvo na Samitu potvrdili su vodeći energetski stručnjaci iz okruženja i Evrope, donosioci odluka, predstavnici Energetske zajednice, čelni ljudi regionalnih elektroprivreda, predstavnici prenosnih sistema, IT kompanija…

Grad Trebinje pružio je svu podršku organizaciji Samita i spremno dočekuje njegove učenike.

„Ovo je idealna prilika da se prezentuju potencijali Trebinja, da se povežu privreda, politika i nauka. Ono što je važno za Trebinje je i da postajemo prepoznatljivi kao mjesto kongresnog turizma koje može da bude domaćin velikih I značajnih manifestacija”, rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.