SDA traži promjenu imena Republika Srpska- Dodik Srpska ustavna kategorija ne može se u pitanje dovesti njeno ime

23.01.2019.     Vijesti
Stranka demokratske akcije SDA saopštila je da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

„Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišteno u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas na vanrednoj press konferenciji da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska nije spojiva sa Ustavom BiH, da je potpuno neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i „inicijativu za razdruživanje BiH“.

„U članu jedan, stav tri Ustava BiH piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. To govori da je Republika Srpska ustavna kategorija i da se ne može dovesti u pitanje njeno ime“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. godine kada je rečeno da je Republika Srpska faktor međunarodnog prava, koja je potpisala sve anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma, njih 12, pa i aneks četiri koji se zove Ustav BiH.

„Osnova za donošenje Dejtonskog sporazuma bile su raniji ženevski i njujorški sastanci koji su utvrdili da je Republika Srpska strana u dogovaranja Dejtonskog sporazuma i svih njegovih aneksa“, istakao je Dodik.

On je rekao da je to kasnije potvrđeno u Njujorku gdje je Republika Srpska još jednom potvrđena kao strana uspostavljanja mira u BiH.

Dodik je podsjetio da inicijativa SDA nije nova i da datira još iz vremena nekadašnjeg predsjednika ove stranke Sulejmana Tihića, koji ju je povukao, očigledno pod stranim pritiscima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da Republika Srpska nema povjerenje u Ustavni sud BiH, koji je potvrdio ustavnost zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH iako po Ustavu BiH nema nadležnost za pravosuđe.

Dodik je dodao da je Srpska faktor međunarodnog prava.

„Srpska nema namjeru da trpi i čeka ishod tog procesa. Ona je vidljiva u svim segmentima Dejtonskog ustava, potpisala je sve anekse tog sporazuma“, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da SNSD prekida sve pregovore sa SDA.

„Ovo je kap koja je prevršila sve mjere“, rekao je Dodik i naglasio da je za sutra sazvao sastanak svih parlamentrnih političkih partija da razgovaraju o ovome i da će, ukoliko bude potrebno, zatražiti sjednicu Narodne skupštine RS.

Dodik je rekao da neće biti razgovora o Savjetu ministara sve dok SDA ne izađe sa stavom da odbacuje inicijativu.

„Ukoliko bude podnesena inicijativa, predložićemo zasjedanje Narodne skupštine i predložiti mjere koje će biti adekvatne. Ukoliko ta inicijativa dođe u Ustavni sud, a sasvim je dovoljno da bude pokrenuto od bilo koga iz SDA, on će potpisati saziv za Narodnu skupštinu i ukoliko to uradi Džaferović nemam namjeru  da sarađujem sa ljudima koji ovako egzaktno žele da omalovaže Srpsku i moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ukoliko ova inicijativa krene u formalnom obliku, ovo je inicijativa za razdruživanje u BiH. Srpska nema namjeru da trpi i da čeka ishod tog procesa, a nemamo povjerenje u djelovanje Ustavnog suda. Vidjljivo je da Bošnjaci ne žele nikog u BiH.

Ovo nema veze sa demokratijom, ako ste htjeli da nas istjerate iz BiH, radite odličan posao, rekao je Dodik.

Na najavljenu inicikativu SDA reagovala je i predsjednica Srpske Željka Cvijanović koja je izjavila da se SDA opasno poigrava sa BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, Cvijanovićeva je rekla da SDA možda djeluje da udaraju po Republici Srpskoj, ali to nije tako.

„Blokirali su konstituisanje Savjeta ministara, iako se, doduše pretvaraju da će poštovati princip da pobjedničke partije formiraju vlast na nivou BiH. Blokirali su put ka EU uslovljavajući ga aktivacijom MAP-a i NATO, iako u okviru EU postoje neutralne zemlje koje nisu u NATO članstvu“, navela je predsjednik Srpske.

Agencije