Savez za promjene potpisuje koalicioni sporazum 4.juna

29.05.2018.     Vijesti

Stranke Saveza za promjene potpisaće koalicioni sporazum 4. juna, izjavio je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Rekao je da će NDP dobiti jedno od dva najjača mjesta u vlasti RS, premijersko ili predsjednika parlamenta, a da nema sumnje da je Dragan Čavić jedan od njih.

Istakao je da je već utvrđeno da su on i Ivanić kandidati za predsjedničko, odnosno mjesto člana Predsjedništva BiH.

Govedarica je govorio i o zakonu o stranim donacijama, koji je nedavno pominjao predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Naglasio je da SDS nema problem sa takvim zakonom, i da bi bilo dobro i da SNSD pokaže koliko su oni u prošlosti imali tih donacija. Podsjeća da je 2009. Stejt Department objavio da prekida svoje finansiranje SNSD-a.

Lider SDS-a kaže da je potreban zakon kojim će biti definisano ko u Republici Srpskoj donira razne nevladine organizacije i portale koji, kako kaže, satanizuju opoziciju.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je danas u Banjaluci da ova politička partija očekuje da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine oslobađajuću presudu ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću.

“Vjerujem da Apelaciono vijeće Suda BiH neće podleći pritisku i da će Oriću biti ukinuta oslobađajuća presuda, jer su pod njegovom komandom počinjeni ratni zločini nad Srbima. Tražimo i da sudija Šaban Maksumić bude izuzet iz ovog slučaja, jer postoji sumnja da je u ratu zlostavljao srpske zarobljenike u sarajevskoj kasarni Viktor Bubanj”, rekao je Govedarica na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da prema sudskim mjerama zabrane, Orić nije ima pravo da se kreće teritorijom Republike Srpske.

“Orić je vršio pritisak na svjedoke u Republici Srpskoj i postavlja se pitanje da li je to znao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i zašto MUP nije uhapsio Orića? Radi ovoga bi oni koje Lukač predstavlja u MUP-u trebalo da se sklone sa pozicija”, smatra Govedarica.