Savez opština istočne Hercegovine Vukanoviću: „Nisi ni hercegovački, ni narodni, ni srpski!“

10.10.2019.     Vijesti

Sramno i bestidno gnusno pero /poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske/ Nebojše Vukanovića okaljalo je Srpsku pravoslavnu crkvu, najveću i najvredniju svetinju koja je narod srpski održala na okupu i opstala u teškim vremenima punih osam vijekova, saopšteno je iz Saveza opština istočne Hercegovine.

„Iako Vaša pisanija obično ne zaslužuje pažnju i odgovor, na nakazne stavove iznesene u tekstu ‘Raskolnik i Juda srpski u mantiji’ nismo mogli ostati ravnodušni i gluvi. Teško ste uvrijedlili svakog Hercegovca, potomka Save Nemanjića, Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, Svetog Petra Zimonjića, čuvara korijena i tradicije naših svetaca, stradalnika, mučenika, vladika“, ističe se u saopštenju.

Iz ovog Saveza naglašavaju da se Vukanović obrušio na najsvetije što srpstvo ima i još jednom dokazao da nije ni narodni ni hercegovački poslanik.

„Kao što ste se Vi odrekli crkve i časnih srpskih otaca, korijena, istorije, mi se danas odričemo Vas i Vaših stavova jer ne zaslužujete da Vas nazovemo Hercegovcam, bratom i prijateljem“, poručili su iz Saveza opština istočne Hercegovine.

U saopštenju se podsjeća da je Sveti Sava uspio da uspostavi jednu vjeru, jednu misao i jedan cilj, od koga se nije odustajalo vijekovima, te da je narod hercegovački, prateći njegovu misiju, shvatio da bez jedinstva i poštovanja ne možemo opstati ni napredovati.

„Vi odavno podrivate jedinstvo u Hercegovini i pokušavate na sve načine izazvati razdor. Poslednjim gnusnim riječima i vrijeđanjem NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i arhijereja Srpske pravoslavne crkve uvrijedili ste cijeli srpski narod i pokazali da u svakom žitu ima kukolja i da više niste ni narodni, ni hercegovački, ni srpski“, naglašava se u saopštenju.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović objavio je juče na svom blogu tekst pod naslovom „Raskolnik i Juda srpski u mantiji“ u kojem je iznio bezobzirne uvrede na račun NJegove svetosti patrijarha Irineja, nazvavši ga „moralnom i ljudskom nakazom u mantiji u devetoj deceniji života“.

Srna