Sat za planetu Zemlju, godine protiv nje!

26.03.2017.     Kolumne

Pogasili smo svjetla na značajnim objektima i institucijama na simboličnih 60 minuta kako bi ukazali na neophodnost borbe protiv klimatskih promjena. I tako u mraku samo po sebi nametne se pitanje šta smo to u poslednjih godinu, dvije ili pet učinili zaista kako bi očuvali prirodne resurse u svojoj okolini.

Odgovora nema. Ni na mikro, ni na makro planu. Svaki dan na tv – u gledamo i slušamo  kako  se beskrupulozno zbog profita uništava Zemlja.  Ako se okrenemo oko sebe ista je priča.  Od  ambalaže čipsa i kole u rijeci, do divljih deponija u naseljima, žvakaćim gumama po pločnicima. Do po život opasnog otpada na izvorištu rijeka.

Poražavajući je podatak da je broj vrabaca u prirodi za 30 procenata manji  i da  su  jedan od uzroka smrtnosti   žvake koje se zaglave u  probavnom traktu ovih ptica.

Pa zar ne bi bilo pametnije da smo umjesto pridruživanja velikom spektaklu gašenja svjetla , još zavida počistili gradske trotoare  od žvaka? Samo kažem. Ili da smo pokupili otpad u svojim ulicama. I tako dalje….

Ne kažem, mogli smo uz put i pogasiti svjetla čisto da bi se pridružili ostatku naprednog svijeta i eto bili u trendu.  Ali od toga velike koristi planeta Zemlja nije imala.

Hercegovina press

error: Zabranjeno je kopiranje!