Šansa da zaradite više od profesionalnih sportista

17.02.2017.     IT

Nema sumnje da su profesionalni sportisti veoma dobro plaćeni, ali jedno zanimljivo istraživanje pokazalo je da bi uspešni programeri mogli uskoro da im pariraju, pa čak i da ih preteknu po zaradi.

IT

IT sektor nudi velike šanse za odličnu zaradu

S razvojem modernih tehnologija raste i kompletna IT oblast, a samim tim i zarade zaposlenih u ovom sektoru.

Studija kompanije Paysa pokazala je da bi IT stručnjaci koji rade u kompanijama poput Googlea ili Facebooka mogli tokom karijere da zarade i do 5 miliona dolara. S druge strane, ova cifra upoređena je sa primanjima prosečnih sportista u NBA, NFL I MLB ligama, sa izuzetkom onih najuspešnijih kao što su Lebron Džejms ili Karmelo Entoni. Rezultati istraživanja pokazali su da prosečna karijera u NFL ligi traje oko 3,5 godine, a igrači u tom periodu ostvare zaradu od oko 3 miliona dolara. Prosečan bejzbol igrač u MLB ligi provede oko 5,6 godina i inkasira nešto manje od 3 miliona, dok je „životni vek” košarkaša u najjačoj ligi sveta 4,8 godina i omogućava zaradu od 12 miliona dolara.

 

Činjenica je da sportisti do navedenih cifara dolaze za svega nekoliko godina „rada”, međutim, šanse za izgradnju uspešne karijeru u oblasti IT-ja su znatno veće nego što je to slučaj kada su u pitanju sportski tereni. Ovo istraživanje pokazalo je da čak 97 od 100 obrazovanih IT stručnjaka pronađu posao za koji su se školovali, što znači da vas do odlične zarade u pomenutoj oblasti deli samo kvalitetno obrazovanje.

IT

Kako da počnete?

 

Da biste postali deo oblasti koja se razvija najvećom brzinom, nije vam potrebno da kao sportisti provodite godine i godine spremajući se dok ne potpišete prvi profesionalni ugovor. Uz školovanje po posebno izabranom programu, do potrebnih znanja za prvi posao možete stići već posle manje od godinu dana.U zavisnosti od toga za koje IT zanimanje se spremate, u ovom periodu ćete naučiti sve što vam je potrebno da biste kreirali mobilne aplkacije, web sajtove, ili postali ekspert za rad u nekom programskom jeziku. Ove veštine omogućiće vam da brzo dođete do radnog mesta, a tada će vaš uspeh i zarada direktno zavisiti od iskustva koje ćete neminovno sticati svakog dana.

 

Izaberite način na koji želite da se usavršavate

 

Tradicionalna nastava, koja podrazumeva fizičko prisustvo u učionici, više nije jedini način da dođete do neophodnih znanja za novu karijeru. Danas, zahvaljujući platformi za softverski podržano učenje, možete naučiti sve što vam je potrebno da biste postali programer, web dizajner, developer mobilnih aplikacija, administrator mreža i još mnogo toga.

 

Online školovanje unapređeno je do te mere da se polaznicima pružaju identični uslovi kao da su na predavanjima. Ovakav način usavršavanja pruža priliku svima da započnu svoje „treninge” i pripreme se za profesionalnu karijeru koja će im omogućiti odličnu platu.

Hercegovina press

error: Zabranjeno je kopiranje!