RS isključuje proizvodjače energije iz vjetroelektrana iz sistema podsticaja

27.02.2019.     Energetika

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici Zakon o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji po hitnom postupku.

Berkovici, vjetroelektrana

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi da se ograniči rast naknade za podsticanje električne energije iz obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji koju plaćaju krajnji kupci električne energije.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji se ogledaju u potrebi da se određeni proizvođači energije iz obnovljivih izvora (energija iz vjetroelektrana) isključe iz sistema podsticanja, čime će se ograničiti rast računa za električnu energiju po tom osnovu, a koji bi u narednom periodu bio značajan.

Poređenja radi, ostvarivanjem prava na podsticaj za vjetroelektranu instalirane snage oko 50 MW potrebno je obezbijediti najmanje 16 mil KM na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju Vlade.

Donošenje ovog zakona po hitnom postupku nužno je zbog potrebe zakonskog normiranja ovog pitanja, s obzirom na to da bi u bliskoj budućnosti neki od proizvođača električne energije iz vjetroelektrana koje su u izgradnji mogli da rezervišu to pravo, u skladu sa važećim zakonom.

ekapija