RiTE Gacko: Proizvodnja i otkrivka u skladu s planovima

03.12.2018.     Energetika

Iako zbog neblagovremene pripreme dokumentacije u Termoelektrani Gacko nije urađen kapitalni remont, postrojenje neće biti zaustavljano do marta naredne godine.

Nedavnim, redovnim remontom otklonjeni su nedostaci, pa će sistemu biti isporučene planirane količine struje. Proizvodnja struje, uglja i otkrivke je u skladu s planovima.

Posljedice na opremi kotlovskog postrojenja, koje su mogle uticati na zastoj u radu Termoelektrane zbog neurađenog kapitalnog remonta, otklonjene su u avgustu.

Tehnički i vremenski rokovi prolongirani su do 20. marta naredne godine, i kapitalnog remonta.

“Planirano je da se radi turbina, generator, rashladni toranj, to su tri najbitnije stvari koje iziskuju 20 dana posla, ostale iziskuju manje vremena”, kaže Miodrag Šešlija, direktor ZP Rudnik i Termoelektrana Gacko.

Šešlija je potvrdio da će kapitalni remont koštati 26 miliona KM. Do tada, rudari su obezbijedili dovoljne količine uglja za nesmetan rad. Planiranu proizvodnju uglja i skidanje otkrivke, kažu, uradili su uglavnom sopstvenim snagama.

Još nije nadoknađen zaostatak u skidanju otkrivke iz 2014. godine, kada je rad Termoelektrane bio doveden u pitanje.

“Tada, 2014. godine ugalj smo imali samo iz krovinske zone, to je ugalj niže kalorične moći, sada ga vadimo i iz centralnog polja”, naglašava Petar Marković, izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika.

Zbog odugovlačenja postupaka u Kancelariji za žalbe, značajnije prisustvo eksternih izvođača nije bilo moguće.

Miješanjem uglja iz dvije zone, rekao je Marković, izbjegnuta je blokada rada postrojenja.

“Pretežno je rad vezan za eksterne izvođače, odnosno za nerealizaciju javne nabavke rada eksternih izvođača, a sopstvenom mehanizacijom smo premašili plan proizvodnje uglja”, ističe Marković.

Rješenje Kancelarije za žalbe, još se ne nazire. Taj, svojevrsni pokušaj blokade rada RiTE Gacko, izbjegnut je.

Zaključno sa novembrom, Termoelektrana je proizvela 1.330 gigavatčasova struje, od 1.465 gigavatčasova rebalansom povećanog plana.

RTRS