RiTE GACKO ISKLJUČENA SA MREŽE ZBOG LOŠEG KVALITETA UGLJA USLJED PADAVINA

24.01.2023.     Vijesti

Rudnik i termoelektrana „Gacko“ isključena je sa mreže zbog lošeg kvaliteta uglja usljed obilne kiše koja je pale na deponiju uglja, a ne zbog njegovog nedostatka, rekao je Srni izvršni direktor za tehničke poslove u „Elektroprivredi Republike Srpske“ /ERS/ Ivan Koprivica.

Koprivica je naveo da se očekuje da će se Termoelektrana „Gacko“ sutra oko ponoći vrati na mrežu.

„Termoelektrana `Gacko` nije ispala zbog nedostatka uglja, nego zbog lošeg kvaliteta uglja zbog ogromne količine kiše koja je pala na ugalj koji se nalazi na deponiji“, pojasnio je Koprivica.

On je dodao da na deponiji ima između 30.000 i 40.000 tona uglja i da je zbog velike vlažnosti lošeg kvaliteta.

„Kako smo morali da trošimo velike količine mazuta za dogrijavanje tog uglja, odlučili smo da je u periodu velikih voda, kad imamo dovoljno energije sa hidrolektrana, isplativije da Termoelektrana `Gacko` zaustavi rad na nekoliko dana da riješi druge probleme na elektrani, kao što je čišćenje kotla“, rekao je Koprivica.

On je napomenuo da se to dešava svake godine kad su periodi velikih padavina.

„Ugalj je takvog kvaliteta da svaki procenat vlage smanjuje kaloričnu moć uglja i direktno se odražava na kvalitet i rad termoelektrane“, rekao je Koprivica.

Narodni poslanik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović rekao je danas na konferenciji za novinare u Trebinju da je Rudnik i Termoelektrana Gacko prestao sa radom zbog nedostatka uglja, čime je nanesena velika šteta, navodeći „da se srušilo jalovište“.

On je reklao i da od uprave „Elektroprivrede Republike Srpske“ očekuje odgovore zašto je nestalo uglja, kakva je šteta i kakve su sankcije za rukovodstvo preduzeća RiTE „Gacko“.

Srna

error: Zabranjeno je kopiranje!