RiTE Gacko i HEP i dalje nisu postigli dogovor- Hrvatska traži 100 mil evra, a BIH novi dogovor

02.12.2017.     Energetika

Rok za mirno rješavanje spora između Rudnika i termoelektrane Gacko i Hrvatske elektroprivrede (HEP), a koja traži 100 mil EUR za prijeratna ulaganja, istekao je u petak (1. decembar 2017. godine), a dvije strane nisu postigle nikakav dogovor.

Iz odgovora koji su Nezavisne novine dobile od HEP-a, može se naslutiti kako je međunarodna arbitraža neizbježna u ovom slučaju.

– Nadležna državna tijela BiH na koja je upućen zahtjev za mirnim rješenjem spora u proteklih šest mjeseci nisu službeno kontaktirala HEP. Mi ćemo nastaviti s realizacijom pravne procedure u vezi s ulaganjem u termoelektranu Gacko – kazali su iz Hrvatske elektroprivrede.

Mlađan Mandić, pravobranilac BiH, kaže kako je od Hrvatske zatraženo produženje roka od tri mjeseca.

– Pokušaćemo još jednom tražiti produženje roka kako bi se slučaj riješio mirnim sporom – kazao je kratko Mandić.

Podsjećamo, od početka stav Pravobranilaštva BiH je da Hrvatska nema pravni osnov da traži naknadu u ovom slučaju.

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na posljednjoj sjednici donio odluku o formiranju pregovaračkog tijela BiH za mirno rješavanje međunarodnih investicijskih sporova, a da li je kasno da se to tijelo uključi u ovaj slučaj, ostaje da se vidi u narednim danima. Ipak, kako je objašnjeno, njegova funkcija će biti samo savjetodavna.

S druge strane, u Ministarstvu na čijem je čelu Mirko Šarović, kažu da u ovom slučaju nisu nadležni te da je to posao Pravobranilaštva BiH, odnosno RiTE Gacko.

– Ministarstvo ne učestvuje u postupku mirnog rješavanja spora i nije strana na bilo koji način, već samo nadležnim institucijama dostavljamo informacije kojima raspolažemo, na njihov zahtjev. Savjet ministara je na prošloj sjednici usvojio odluku o formiranju tima, čiji je rad savjetodavnog karaktera i koji ne donosi odluke – rečeno je za Nezavisne u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je ranije rečeno, formiranjem pregovaračkog tijela želi se osigurati blagovremeno, koordinisano i efikasno djelovanje nadležnih institucija u predstavljanju i zaštiti interesa BiH.

Njega čine predstavnici kako državnih, tako i entitetskih ministarstava, Pravobranilaštva BiH i još nekoliko institucija.

HEP godinama traži način da mu se isplate prijeratna ulaganja u Gacko, a poziva se na samoupravni sporazum o zajedničkoj izgradnji iz 1986. godine, prema kojem je imao trećinu vlasništva u RiTE Gacko.

Prema proračunima na koje se pozivaju, navode da je svega sedam od ukupno 25 dogovorenih godina isporuke izvršeno u skladu sa sporazumom i za taj period je isporučena struja.

– Samim tim, HEP ima pravo na preostalih 17 godina i osam mjeseci isporuke, u ukupnoj količini od 10,2 teravat-časa električne struje – navodi se u zahtjevu.

Izvor: ekapija, Nezavisne novine