Rekordna cijena akcija Microsofta

27.01.2017.     IT

VAŠINGTON – Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 5,2 milijarde dolara, što je 3,6 odsto više nego godinu dana prije, a kako su porasli i prihodi tog tehnološkog diva, cijena akcije dosegla je rekordan nivo.

Prema izvještaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, prihodi su u proteklom tromjesečju dosegli 24,09 milijardi dolara, 1,2 odsto više nego u istom kvartalu godinu dana ranije. Prema prilogođenim podacima, prihodi su iznosili 26,07 milijardi dolara, što je takođe više na godišnjem nivou.

Kako su rezultati bolji od očekivanja analitičara, cijena akcija tog softverskog diva porasla je u četvrtak na Vol Stritu oko 1 odsto, pa je dosegla rekordan nivo od 64,30 dolara.

Rast prihoda Microsofta zahvaljuje se uspješnosti njegovog ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 8 odsto na godišnjem nivou, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 93 odsto.

Međutim, pritom je blago pala bruto marža, na 48 odsto, jer je u tom području velika konkurencija kompanija, kao što su lider “Amazon.com”, potom “Alphabetov Google”, “IBM” i “Oracle”.

S druge strane, prihodi najvećeg svjetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje personalnih računala (PC), što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sistemom.

Prema podacima IDC-a, prodaja PC-a u svijetu pala je u posljednjem tromjesečju 2016. godine za 1,5 odsto na godišnjem nivou. Stoga su prihodi Microsofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromjesečju pali za 5 odsto, na 11,8 milijardi dolara.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satja Nadele, Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadela je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u istoriji Microsofta, postigavši lani dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara.

U proteklom tromjesečju LinkedIn je ostvario prihod od 228 miliona dolara, pri čemu je zabilježio čisti gubitak od 100 milijuna dolara.

Fena

error: Zabranjeno je kopiranje!