Radionice u trebinjskoj biblioteci pohaðalo više od 70 mališana

05.02.2024.     Vijesti

U trebinjskoj Biblioteci su, izvođenjem predstava za roditelje i sugrađane, uspješno završene radionice koje je pohađalo 70 djece, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz trebinjske Narodne biblioteke saopšteno je da je tokom prethodna tri mjeseca u ovoj mini školici, koja razvija maštu i podstiče kreativnost, učestvovalo 70 djece iz Trebinja, uzrasta od šest do 12 godina, a polaznici su se u okviru posebno osmišljenih i zanimljivih vježbica upoznali o piscima za djecu, te učili lijepo i izražajno čitanje, pravilan izgovor, recitaciju, kreativno pisanje, glumu.

„Djeca su bila više nego zainteresovana za rad, rijetko su se časovi propuštali, a broj pročitanih priča, pjesmica i knjiga premašio je i naša očekivanja“, naveli su iz Biblioteke.

Ističe se da je prednost ovakvih radionica rad u manjim vršnjačkim grupama, do 10 polaznika, gdje svako pojedinačno ima mogućnost da radi i napreduje, ali i da se druži i dobro zabavlja.

„Radili smo dva puta sedmično po sat vremena, a djeca su boravila u svim prostorijama biblioteke, stalno okružena knjigama. Sve smo radili kroz igru i zabavu i pokazali da je biblioteka mjesto gdje zaista mogu uživati“, naveli su iz Biblioteke.

Iz te ustanove kulture su istakli da su tokom prethodna tri mjeseca radili na bontonu i lijepom ponašanju, bavili se čitanjem, maštanjem, razgibavanjem govornog aparata, vježbanjem fine motorike i koncentracije.

„Imali smo kvizove znanja, vježbali rukopis, pisali priče o različitim temama i različitim podsticajnim načinima, ilustrovali priče, takmičili se u recitacijama i pamćenju. Na kraju su polaznici imali i javni nastup za porodicu i prijatelje i pokazali, osim primremljenog, da su savladali i tremu i strahove od nastupa“, navodi se u saopštenju.

Cilj je bio da na ovaj način približe knjigu djeci i da im pokažu svu ljepotu pisane riječi i radost boravka u biblioteci, ali i da razviju njihovu ljubav prema čitanju, istakli su iz biblioteke i dodali da će sa istim ili sličnim radionicama nastaviti i u narednom periodu, kako bi što više knjigu približili najmlađim sugrađanima.

error: Zabranjeno je kopiranje!