RAČUNI DRUGAČIJI, CIJENA ISTA Šta je donijelo snabdijevanje strujom po novom zakonu

20.05.2021.     Energetika

Računi za struju koji su isporučeni građanima Srpske ovog mjeseca izgledaju drugačije nego ranije, uvedeno je nekoliko novih stavki, ali to ništa ne mijenja za potrošače.

Poručili su to građanima iz “Elektroprivrede Republike Srpske”, preduzeća koje je od 1. aprila preuzelo snabdijevanje električne energije za sve kupce u Srpskoj.

Oni su ovog mjeseca poslali potrošačima i prve račune, koji se dosta razlikuju od dosadašnjeg formata. Riječ je, kako navode, o analitičkom pristupu, pa je pored utroška struje, precizirano i koliko tačno iznose naknade za mrežarinu i za obnovljive izvore energije.

Srspkainfo je uporedila nekoliko pristiglih računa viših od 70 KM bez PDV-a, u kojima potrošači, na primjer, za utrošenu struju trebaju platiti oko 25 KM, za mrežarinu oko 35 KM, dok naknada za obnovljivi izvor energije iznosi oko četiri marke. Naknada za uslugu snabdijevanja je 2,48 KM.

Obrazac

Potrošači mogu da vide i svoj dijagram potrošnje za prethodnih 12 mjeseci.

Račune za potrošenu struju građani od sada plaćaju na drugi bankovni račun, koji je naveden na dostavljenom računu o potrošnji, a rok za plaćanje je do 25. u mjesecu.

– Novi obrazac računa za električnu energiju smo napravili kako bi sve bilo transparentno, da krajnji potrošač zna šta tačno plaća i kome. Na računu imate struju koju ste potrošili, mrežarinu koju plaćate operatoru distributivnog sistema i naknade za obnovljive izvore energije – precizirali su iz ERS.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Još jednom pojašnjavaju da se promijenila suština u funkcionisanju elektroprivrednog sistema, ali da obračun i cijena struje ostaju isti za krajnjeg potrošača.

– ERS je, prema novom Zakonu o električnoj energiji i obavezama koje ima prema Energetskoj zajednici, morala da izvrši reformu elektorenergetskog sektora, a to porazumijeva odvajanje snabdjevača od distributera. Novim zakonom je predviđeno da distributivna djelatnost bude organizovana u operatoru distributivnog sistema (ODS). Dosadašnje distribucije od 1. aprila funkcionišu kao reorganizovane jedinice i više nemaju mogućnost da fakturišu struju građanima. Oni su tu da prenesu električnu energiju od proizvodnog preduzeća do krajnjeg kupca. ERS obračunava potrošenu struju i šalje račun kupcu – precizirali su iz Elektroprivrede RS.

Naglašavaju da je tržište sada i praktično otvoreno, te bilo koji ponuđač električne energije može da dođe i kaže svoju cijenu, a potrošač može da bira između njega ili ERS.

– Vlada RS je za javnog snabdjevača imenovala ERS zato što je to trenutno jedino elektroenergetsko preduzeće koje je u stanju da snabdijeva 580.000 kupaca, koliko imamo mjernih mesta u Srpskoj – zaključuju iz ovog preduzeća.

Preplata

S obzirom da su građani prvi put dobili račune za struju od ERS i da možda postoje neke nedoumice ili prigovori, otvoren je besplatan broj 080 050 120, informacije se mogu potražiti putem mejla: callcentarjs@ers.ba, kao i na šalterima javnog snabdijevanja. Pojedini građani upućuju primjedbu i što im je na uplatnici, isporučenoj uz račun, upisan kompletan iznos koji trebaju uplatiti.

Stavka “zajednička potrošnja” koja mnoge zanima, odnosi se na zgrade, ali za ovaj mesec nije obračunata, što znači da će na sljedećem računu biti upisan iznos za dva mjeseca.

Novac građana koji su imali preplatu automatski će biti prebačen na njihov novi račun, a što se tiče dugovanja za struju, potrošači to moraju riješiti sa bivšim elektrodistributivnim preduzećima.

Iz preduzeća „Elektrokrajina“ najavili su tako da će u narednih nekoliko dana svim kupcima električne energije koji imaju neizmirene obaveze prema ovom preduzeću dostaviti njihove finansijske kartice s kamatnim računom i obavještenje o načinima izmirenja duga.

– Ukoliko dužnici ne izmire obaveze, bićemo prinuđeni da pokrenemo sudski postupak za naplatu potraživanja, što će iziskivati dodatne troškove postupka, koji u cjelosti padaju na teret kupca – poručili su iz “Elektrokrajine”.

 

Srpska info

 

error: Zabranjeno je kopiranje!