Prvi u Srpskoj – U svrhu bolje bezbjednosti Trebinje od danas pod video nadzorom

22.05.2018.     Vijesti

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i načelnik PU Trebinje pustili su u rad video nadzor koji je instaliran u strogom centru grada i sa 41 kamerom  pokriva glavne raskrsnice,  park, Dom kuture…

Prethodno je potpisan sporazum o davanju na korištenje  sistema video nadzora Grada Trebinja Policijskoj Upravi Trebinje.

Trebinje je prvi grad u Republici Srpskoj koji je u svrhu bolje bezbjednosti građana i imovine finansirao  nabavku video nadzora  i policiji predao glavni server kako bi se stanovnici i gosti juga Srpske osjećali bezbjedno i ugodno. U prvu fazu projekta uloženo je 200.000 KM.

„Zajedničkim snagama Gradska Uprava, PU Trebinje i JU Ekologija i bezbjednost napravili su koncept kako pojačati bezbjednost stanovnika našeg grada i svih gostiju Trebinja. Projakat se sastoji iz tri faze i u prvoj je instalirana 41 kamera, a u druge dvije grad će biti pokriven sa još 80 – ak kamera koje će 24 časa snimati najprometnije ulice, škole, bolnicu, policiju, vrtiće, i sve institucije i mjesta okupljanja“, rekao je gradonačelnik Luka Petrović.

Svrha je jasna jer će od danas policiji biti poznata lica koja narušavaju javni red i mir, čine saobraćajne prekršaje, a biće snimljeni i svi koji budu uništavali javnu i privatnu imovinu. Samim tim očekuje se manji broj krivičnih djela i prekršaja, ali i sigurne kazne za počinioce.

Kamere su visoke rezolucije, snimaju i po mraku, a policija će nadgledati situciju 24 časa dnevno.

“ Ovo je vrlo značajno jer će policijski službenici od sada imati uvid u sva zbivanja u užem gradskom jezgru i od 0 do 24 h  će pratiti situaciju, a samim tim će imati i mogućnost brže reakcije“, rekao je načelnik PU Trebinje Žarko Laketa.

Kamere su toliko precizne da se  na njima se prepoznaju registracijske oznake, lica, pa čak i sitni detalji poput toga ko je bacio ćik u gradskom parku.

Snimci se čuvaju 21 dan, a osim glavnog servera situcaiju će 24 časa pratiti i u JU Ekologija i bezbjednost koja učestvuje u projektu.

U drugoj fazi koja će Gradsku Upravu koštati 170.000 KM biće pokrivene sve važne  institucije, škole, vrtići, bolnica, policija… Druga faza će biti završena početkom iduće godine, a nakon nje slijedi treća faza koja podrazumjeva video nadzor Starog grada, a koštaće 150.000 KM.

Hercegovina press