U protekle dvije godine kroz programe podrške samozapošljavanju i zapošljavanju na području Hercegovine posao je našlo 706 nezaposlenih.

Foto: Hercegovina press

– U prošloj godini sa evidencije trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS zbog zaposlenja je izbrisano ukupno 2.726 nezaposlenih, a sa trebinjskog biroa preko hiljadu osoba – rekao je Popović.

On je dodao da trend zapošljavanja nastavlja i u 2018. godini kada su u Trebinju zaposlene 284 osobe, a u Hercegovini 827 nezaposlenih je našlo zaposlenje.

Poslodavcima i nezaposlenim u Trebinju predstavljeno je šest novih projekata zapošljavanja i samozapošljavanja u RS, kojima će posao naći četiri hiljade nezaposlenih u Srpskoj.

Za bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 14,6 milona KM nezaposleni i poslodavci mogu da konkurišu do 22. maja.

Programom podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, čija je ukupna vrijednost pet miliona KM pruža se finansijska podrška privrednim subjektima radi održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti i kreiranja novih radnih mjesta.

Programom finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske RS u 2018. godini predviđeno je zapošljavanje 186 osoba iz ove kategorije.

Za ovaj projekat „Zajedno do posla“ biće izdvojeno million KM.

– Planirano je samozapošljavanje 50 djece poginulih boraca, finansiranje samozapošljavanja 56 demobilisanih boraca i RVI, kao i finansiranje zapošljavanja kod poslodavca ove tri kategorije za 80 osoba, sa po četiri hiljade KM po jednom nezaposlenom – rekao je Popović.

Dodaje i da je počeo treći projekat Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2018. godini, čija je ukupna vrijednost 500.000 KM.

Ovim programom predviđeno je zapošljavanje i samozapošljavanje 115 žena žrtava porodičnog nasilja, žena u ruralnim područjima i osobama kojima nedostaje do tri godine staža osiguranja za sticanje uslova za starosnu penziju.

Za pripravnike šest miliona KM

Popović navodi da je iznos od 5,9 miliona KM Zavod izdvojio za projekat Program podrške zapošljavanju visokoobrazovanih mladih ljudi kao pripravnika, kako bi stekla  jednogodišnje radno iskustvo za samostalan rad u struci.

Ovim programom obuhvaćeno je sufinansiranje pripravničkog staža za 909 mladih.

Zavod za zapošljavanje predvidio je još dva programa, podršku zapošljavanju Roma u RS, kao i program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Srpska info