Proizvodnja struje se vraća u normalu

07.12.2022.     Energetika

Proizvodnja struje u Srpskoj se vraća u normalu. Jake kiše u život su vratile i trebinjsku hidroelektranu. Puni se bilećka akumulacija, gdje je trenutna kota oko 15 metara, ali ipak ispod prosjeka za ovo doba godine.

Očekujemo da će do kraja godine po prognozama biti još obilnih padavina i da će se to stanje popraviti. U svakom slučaju u ovom momentu postoje dovoljne zalihe vode da sistem HETa odgovori svim zahtjevima i tržišta i potreba elektroprivrednog sistema Srpske-rekao je Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

-Svakako da se situacija značajno popravlja što je dobro ne samo za HET nego za cijeli energetski sistem Republike Srpske-rekao je Milan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju u HET-u.

Vode nije bilo, ali novca neće nedostajati. Konačni finasijski rezultat Hidroelektrana na Trebišnjici biće dobar, a sve zahvaljujući skoku cijena električne energije na tržištu, ali i zbog određenih ugovora.

-Što se tiče same proizvodnje, hajde da kažemo da ćemo u odnosu na bilans sa početka godine ostvariti nekih 80% ali vidjećemo kako će to biti još ovih dvadesetak dana-rekao je Mišeljić.

Slično stanje i u ostalim hidroelektranama na području Srpske, svi ponavljaju da ne pamte sušniju godinu. Kišama su se obradovali i u matičnom preduzeću.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske kažu da su sve elektrane trenutno na mreži i da hidroelektrane rade kapacitetom kojim dozvoljava hidrologija. Nadaju se da će se stabilna proizvodnja nastaviti.

Nestabilna je ove godine bila TE Ugljevik. Imali su veliki broj ispada, a posljednji je bio juče zbog pucanja cijevi u kotlu, tamo se proizvodnja jutros nastavila.

Atv

error: Zabranjeno je kopiranje!