Privremeno stopirano pa odobreno trgovanje akcijama ERS

04.02.2019.     Vijesti

Banjalučka berza danas je privremeno zaustavila, a ubrzo zatim odobrila trgovanje hartijama od vrijednosti za 11 preduzeća koja posluju u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS). Blokada je došla nakon informacije o otkupu akcija malih akcionara.

„Privremeno se zaustavlja trgovanje hartijama od vrijednosti do dobijanja zvanične infomacije o medijskim navodima o otkupu akcija malih akcionara u zavisnim preduzećima Elektroprivrede Republike Srpske“, navodi se u obrazloženju rješenja koje potpisuje Milan Božić, direktor berze.

Sa druge strane u obavještenju koje je ERS uputio nedugo nakon što se odluka o obustavi pojavila na sajtu berze se navodi kako mješoviti holding nije donio odluku o otkupu akcija malih akcionara u zavisnim preduzećima ERS-a.

Kažu kako uprava razmatra mjere za povećavanje proizvodnje, odnosno finansijske dobiti kako bi se mogli pokrenuti novi investicijski projekti.

„U tom kontekstu su sagledavane i opcije koje vode uvećanju udjela Republike Srpske u vlasničkoj strukturi sistema. Eventualne odluke zu ovom pravcu zahtijevaju detaljnu analizu zakonskih ograničenja i mogućnosti pronalaska adekvatnih izvora finansiranja. S obzirom da se radi o kompleksnom postupku u ovoj fazi nije moguće reći da li će se i kada usvojiti odluke koje vode uvećanju učešća Republike Srpske u zavisnim preduzuećima MH ERS”, saopšteno je iz ove kompanije.

Srna