Prirodnjačka postavka autora Mića Miloševića na ponos Trebinja i Srpske

18.05.2019.     Vijesti

U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je prirodnjačka stalna postavka pod nazivom „Prirodnjačko blago sliva rijekle Trebišnjice“, čime će ova ustanova, poslije dugo godina, posjetiocima pokazati brojne eksponate šumskih životinja, grabljivica, ptica, vodozemaca, gmizavaca, insekata, biljaka, minerala i fosila.

Autor postavke je kustos biolog Mićo Milošević, koji kaže da je ideja oko ove postavke stara koliko i sam Muzej Hercegovine.

“I pređašnji radnici Muzeja prikupljali su donacije, vršili otkup, evidentirali poklone i sve to čuvali. To se dešavalo sve do 2010. godine, kada je tadašnja uprava obezbijedila sredstva i počeo se adaptirati prostor da oko 100 eksponata sa teritorija Hercegovine pronađe mjesto u  ovoj postavci“, rekao je Milošević.

Ova postavka, pojasnio je Milošević, obuhvata širi region Hercegovine – kako same rijeke Trebišnjice, tako i njen sistem vodotoka koji je duži od 300 kilometara.

Od životinja posjetioci će imati priliku da pogledaju mrkog medvjeda, vuka, lisicu, različite vrste riba, bjeloglavog supa, čovječiju ribicu, sovu, te druge brojne žvotinjske vrste koje su karakteristične za naše podneblje.

Izložba je specifična i po tome što je rađena sa tehnikom izložbenih diorama – simulacija prirodnog ambijenta u vještačkom prostoru.

Na taj način, sedmu stalnu postavku Muzeja Hercegovine, uz eksponate, čine i pećina, šuma, rijeka, kraška polja.

“Tu su i biljke, kod kojih smo akcent stavili na biljke Orjena. Na njemu postoje vrste koje su preživjele ledeno doba i jedinstvene su u svijetu“, pojasnio je Milošević.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, koji je i otvorio postavku, kazao je da je njen značaj veoma veliki i to ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku.

On je istakao da je značaj izložbe veći ukoliko se zna da će ona značajno doprinijeti obrazovanju i vaspitanju đaka, koji će sada imati priliku da u praksi pogledaju većinu onoga što uče iz biologije, odnosno iz geologije i geografije.