Prilika za nevesinjske poljoprivrednike: IFAD finansira biljnu proizvodnju

15.05.2018.     Privreda

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i uz podršku opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u Društvenom domu je održana radionica sa poljoprivrednim proizvođačima iz Nevesinja na kojoj su obrazloženi načini apliciranja za sredstva sedmog projekta Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede ( IFAD).

Nevesinje, krompir

„Pravo apliciranja na projekat imaju udruženja poljoprivrednih proizvođača, zadruge, privatne firme u oblasti voća, povrća, ljekovitog bilja i šumskih plodova. Ovaj put projekat IFAD podržava biljnu proizvodnju dok su prethodni projekti bili namijenjeni za stočarstvu“, kazao je Boro Milivojević iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi naglašavajući da poljoprivredni proizvođači mogu dobiti 40% od sredstava koje oni investiraju u sadnju povrća i ljekovitog bilja, a opštine koje izraze interes učestvuju sa 10%, tako da poljoprivredniku ostaje da plati 50% sredstava.

Prema njegovim riječima, udruženja i zadruge mogu da apliciraju na kompletnu tehnološku opremu za sušare, hladnjače i tu se kroz projekat obezbjeđuje 70% sredstava, a 30% plaćaju zadruge, udruženja i eventualno opština.

Milivojević je pojasnio da poljoprivredni proizvođači ne mogu samostalno podnositi zahtjeve, nego putem udruženja, zadruga ili otkupljivača i prerađivača.

Interesovanje za projekat pokazale su firme „Natur flora“ i „Zova“ iz Nevesinja.

Radio Nevesinje