Priča o ženama iz Hercegovine koje mijenjaju sredinu u kojoj žive

08.03.2018.     Vijesti

Osmog marta glasnije i više se priča o pravima žena, o njihovom položaju i ulozi u društvu, ali i onim ženama koje su mijenjale život svojih zajednica na bolje. O njima je naredna priča.

Snežana Čučković rukovodi Službom za osmatarnje najvažnijeg objekta u Herecgovini. Sa svojim timom 24 časa dnevno osmatra branu Grančarevo i čuva miran san svih Trebinjaca. Iako je žena inženjer, na rukovodećoj i izuzetnoj odgovornoj poziciji, kaže da se ne bori sa predrasudama i da je rečenicu poput one da je „to muški posao“ izbrisala predanim radom i upornošću.
Odgovorno, istrajno i hrabro bile su glavne vodilje i Snežani Misiti, koja je svojim primjerom i osnivanjem Udruženja porodica sa problemima steriliteta, prvog u BiH, rušila predrasude i borbu za potomstvo učinila najvažnijom zadatkom u Hercegvini. Borbu su započela dva bračna para, a sada ih je 187 na području Hercegovine. Zahvljujući njenom volonterskom osmogodišnjem radu Hercegovina je bogatija za 86 beba, a rode i dalje svraćaju.
Koliko je teško rušiti tabue u patrijahalnoj sredini zna i Ljiljana Čičković, koja je prije 16 godina među prvima javno progovorila o rodno zasnovanom nasilju i počela borbu za prava žena.
„Svaka žena mora biti svjesna sebe i svoje snage i mogućnosti, a ne da joj pol određuje životne uloge, već da se sama odluči šta će graditi i raditi u životu“, istakla je Čičković.
Uloga žene u 21. vijeku u nekim segmentima je bitno različita od onih iz prošlosti, dok su neke obaveze i očekivanja ostali isti, pa se od žene danas očekuje da bude uspješna majka, supruga, ostvarena na poslu, istaknuta i ugledna u društvu.
Nema sumnje da na ženi stoji, ne samo kuća, već i cijeli svijet i zato zaslužuje da bude voljena i uvažavana, svih 365 dana u godini.

Rtrs