Preživio zloglasnu Loru sada traži pravdu: Miroslav Čučak: samo zbog jedne stvari me nije strah da pogledam KRVNIKE U OČI!

19.01.2019.     Vijesti

Bivši zatvorenici zloglasne splitske „Lore“, koja je u proteklom ratu bila logor za civile i ratne zarobljenike, Miroslav Čučak i Mirko Babić, koji žive u Trebinju, svjedočili  su danas u splitskom Županijskom sudu u vezi sa ratnim zločinima koje su počinili bivši upravnik ovog logora Tomislav Duić i policajac Emilio Bungur.

Miroslav Čučak, koji nam je uoči jutrošnjeg odlaska rekao da ga nije strah ponovnog susreta ni sa Splitom, niti sa svojim krvnicima, a da je morao otići da svjedoči zbog svog bola i bola za svojim mrtvim drugovima koji su skončali u Lori, nakon večerašnjeg povratka je kratko dodao: “Nije bilo lako, ne zbog straha, već zbog vraćanja nekih strašnih slika i ponovnog susreta sa ljudima koji su nam uništavali živote toga nesretnog splitskog leta“.

“Otkako sam preživio  strahote Lore, ničega me više nije strah, jer su mi tamo Duić i njegovi saradnici polomili sve kosti batinama, tretirali me gore od životinje i činili sve da se, u trenucima kada nas osvijeste nakon batinanja i maltretiranja, molimo Bogu da umremo.

Zato smo jedva čekali da odemo i suočimo se sa njima, da odemo po svoju istinu. To nam je bila dužnost, kako bi ispoštovali sami sebe i sačuvali svoje ljudsko dostojanstvo, ali nas na to obavezuju i sjećanja na naše mrtve drugove iz Lore”, kazao je Čučak.

Kurir