Preuzima li Konfederacija sindikata vodeću ulogu u okupljanju radnika Srpske? – pridružio im se Sindikat uprave, uskoro granski i strukovni sindikati

24.05.2018.     Privreda

Sindikat uprave RS pristupa Konfederaciji sindikata RS, a potpis na dogovor koji su postigli staviće prvog juna, kada će Konfederacija brojati 8.000 članova više, odnosno imaće preko 35.000 članova. Sva otvorene pitanja su usaglašena na jučerašnjoj sjednici, a Božo Marić, dosadašnji pšredsjednik Sindikata uprave RS biće jedan od potpredsjednika Konfederacije sindikata RS.

– To je rezultat pregovora koje smo vodili u prethodna dva mjeseca. Osnovni razlog za ovu odluku je to što je Konfederacija sindikata ustrojena na način na koji smo mi pokušavali da reformišemo Savez sindikata, a to je da se daje puna sloboda granskim sindikatima i ostalim sindikalanim organizacijama, da inciraju i rješavaju svoje probleme. Nažalost u Savezu sindikata nismo našli razumijevanje za ovaj pristup sindikalnom organizovanju i zato smo istupili iz Saveza i odlučili i da pristupimo Konfederaciji sindikata – kaže Marić.

Predsjendik Konfederacije Željko Tepavčević planira da u narednom periodu pokrene inicijativu za utvrđivanje reprezentativnosti Saveza sindikata, a jedini  relevantan kritrijum može da bude broj članova koji plaćaju članarinu, kaže Tepavčević za Hercegovina press.

On očekuje i da se u skoroj budućnosti još neki granski i strukovni sindikati pridruže Konfederaciji čime će Konfederacija biti još brojnija i snažnija.

Hercegovina press