Premlaćivanje u Mostaru: Policajci se izjasnili da nisu krivi

14.10.2021.     Vijesti

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Jusuf Penava i Armin Vrače pred Opštinskim  sudom u Mostaru izjasnili su se da nisu krivi za premlaćivanje mladića Slavena Blaževića 10. aprila  u Mostaru.

Podsjećamo, nakon emisije Slučajevi-X objavljen je snimak, koji nije prikazan u emisiji, kako policajci brutalno premlaćuju mladića pred ulazom u zgradu te ga odvode u pritvor.
Snimak  policijske brutalnosti izazvao  je brojne reakcija a policajci su udaljeni s posla, ali nisu suspendirani zbog toga jer ne postoji policijski načelnik  u MUP-u HNŽ-a.

Mladić je javnosti rekao kako su ga nakon premlaćivanja pred ulazom u zgradu u kojoj stanuje, policajci Jusuf Penava i Armin Vrače odveli u stanicu nakon čega su ga, uz prekršajni nalog, pustili. No, tokom  noći mu je pozlio pa je primljen u bolnicu gdje su mu konstatovane povrede.
‘Nakon premlaćivanja odvezen je u PU Mostar gdje mu napisana kazna za kršenje mjere policijskog sata i pušten je sam u pola noći da pješači doma bez medicinskog pregleda. Nakon što mu je pozlilo u domu, mladić se sam javio na CUM SKB Mostar gdje su mu utvrđene povrede“, navodi se u poruci upućenoj novinarima.
Inače, policajcima se na teret stavlja kazneno djelo „Zlostavljanje u službi“ po članu 182. krivičnog zakona Federacije BiH zbog čega mogu dobiti i pet godina zatvora.

Službena osoba koja u obavljaju službe drugog zlostavlja, nanosi mu teže tjelesne ili duševne patnje, zastrašuje ga ili vrijeđa, kazniće se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina“, stoji u Krivičnom zakonu. Zbog ovog događaja, u Mostaru su održani i protesti  protiv policijske brutalnosti, a medijima se javilo još nekoliko osoba tvrdeći kako su i oni prošli policijsku torturu.

Bljesak info

error: Zabranjeno je kopiranje!