Preminuo Rajko Petrov Nogo

28.11.2022.     Vijesti

Rajko Petrov Nogo, srpski pesnik, esejista i književni kritičar preminuo je jutros u 77. godini, javljaju Novosti.

Rođen je u Boriji, opština Kalinovik, 13. maja 1945. godine. Rajko je rođen od oca Petra i majke Stane, u Zagorju, u staroj Hercegovini. Starinom je od Raševića (gde pripada i Marko Miljanov) iz plemena Kuči u Crnoj Gori. Srednje ime Petrov uzeo je po ocu, a prezime Nogo je uzeto od jednog nadimka Raševića.

Iz rodnih Borija je kao dečak došao u Sarajevo i tu započeo školovanje, završio je Učiteljsku školu u Sarajevu, diplomirao je Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na sarajevskom Filozofskom fakultetu, a magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao urednik u izdavačkom preduzeću „Veselin Masleša“ 1972-1982, zatim kao urednik beogradskog BIGZ-a 1982-1999. godine.

Nogo je srpski pesnik, esejista i književni kritičar; redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske. O njemu je pokojni prof. Nikola Koljević jednom rekao: “Ovakvim putevima pesničkog stasanja Rajko Petrov Nogo je uspeo u nečem što je u poeziji možda najteže: da veran svom ličnom glasu i liku svoj slučaj saobrazi sa sudbinom i duhovnim obrascima cele jedne kulture. Otuda se njegove, toliko lično intonirane pesme ne doimaju više kao samo njegove, već i kao naše zajedničke”.

error: Zabranjeno je kopiranje!