Pregovori o opštem kolektivnom ugovoru do kraja marta – Srpska mijenja zakone o radu i štrajku u 2019. godini

06.02.2019.     Vijesti
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je na sastanku sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske važnost nastavka kvalitetnijeg socijalnog dijaloga i najavio da se krajem februara očekuje obnavljanje pregovora kojima bi se pokušali približiti stavovi o opštem kolektivnom ugovoru.

Na sastanku u Banjaluci Milunović je upoznao sagovornike o planu rada ministarstva za ovu godinu, posebno sa izmjenama u oblasti radnog zakonodavsta i posredovanja u zapošljavanju.

On je naveo da su u pripremi izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju, a da su do kraja godine planirane izmjene i dopune zakona o radu, o štrajku, o sprečavanju zlostavljanja na radu i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca izrazili su spremnost na saradnju i ulogu aktivnog partnera u procesu izmjena radnog zakonodavstva, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Zaključeno je da je zajednički cilj stvaranje što povoljnijeg ambijenta za razvoj privrede i novog zapošljavanja.

Delegaciju Unije udruženja poslodavaca predvodio je predsjednik Dragutin Škrebić, a sastanku su prisustvovali i članovi Udruženja Saša Aćić i Saša Trivić.

Srna