Predstavnici „VCR Rauscedo“ u posjeti „Podrumima Vukoje“

10.05.2018.     Vijesti

Predstavnici najvećeg svjetskog proizvođača loznih cijepova, kompanije „VCR Rauscedo“ iz Italije, predstavili su u Vinskoj galeriji „Podruma Vukoje“ klonove sadnica vinove loze autohtonih hercegovačkih sorti žilavke, blatine i trnjaka, gdje su degustirana i vina ovih klonova.

„Upavo eminentni tim „Rausceda“ danas kreira priču kako će se razvijati novi klonovi ovih naših autohtonih sorti, od kojih smo mi već sadili žilavku uzgojenu u Italiji i koja je dala odličan prinos“, kazao je jučer na prezentaciji i degustaciji Radovan Vukoje, direktor „Podruma Vukoje“.

Menadžer za izvoz kompanije „Rauscedo“ Rafaelo Nieda istakao je da je posao s hercegovačkim sortama, čija vina su ovom prilikom probana, počeo prije dvadeset godina, te da je zadovoljan onim što je danas u čaši.

„Kada govorimo o „Podrumima Vukoje“ znamo da je u pitanju jedan od najreprezentativnijih podruma iz Hercegovine, koji je uspio da spoji tradicionalno i moderno vinarstvo i vinogradarstvo“, kaže Nieda, objasnivši da su nakon degustacije  različitih vina autohtonih sorti Hercegovine proizvedenih od klonova njihovih sadnica dobili odobravanja i pohvale enologa i eksperata za vina.

On je napomenuo da se sve više u Italiji zna za hercegovačku vinsku zonu i da su upravo Vukojevo vinogorje i vinarija dali mogućnost „Rauscedovim“ stručnjacima da selekcionišu najbolje bijele tipove autohtonih sorti vina ovog kraja.

„Ono što mi dajemo je tehnološko znanje, ali ono što vi dajete su srce i strast za vinogradarstvo i vinarstvo“, dodao je Nieda.

Akta.ba