Pozitivan primjer drugima – Interes za ulaganje u Ljubinje naglo porastao nakon što je Opština besplatno ponudila halu

08.08.2021.     Privreda

Manje lokalne zajednice u BiH svjesne su da je danas teško privući investitore te se odlučuju i na, za domaće tržište, neobične metode. Tako je Općina Ljubinje odlučila da jednu industrijsku halu ponudi besplatno na korištenje zainteresovanom investitoru.

Vitomir Vojčić, zamjenik načelnika Općine Ljubinje, za Klix.ba je kazao kako je to jedino što mogu uraditi kako bi investitore naveli da ulažu u Ljubinje, a ne u Banjaluku ili neki drugi veći centar u kojem bi imali iste uslove.
– Kad već država ne čini ništa da i manje lokalne zajednice postanu privlačne za investitore, onda to moramo učiniti sami. Smatramo da su preduslovi opstanka Ljubinja demografija i ekonomija i zato smo se odlučili za ovaj potez. Mislim da je Ljubinje jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja se kreditno zadužila kako bi u stečajnom postupku preduzeća Soko paneli kupila spomenutu halu i okolno zemljište i kako bi imala šta da ponudi investitorima. Obično se kod nas krediti troše u neke druge namjene – kazao je Vojčić.
Površina hale je 4.500 kvadratnih metara s okolnim zemljištem površine 15.000 kvadrata. Riječ je o pogonima prijeratnog mostarskog preduzeća Soko. Uslov koje firma mora ispuniti da bi dobila ovu halu na korištenje je da zaposli određeni broj radnika i da redovno ispunjava sve obaveze prema njima.
– Poslije deset godina ta hala će moći preći u njihovo vlasništvo. Prilikom odabira potencijalnih investitora vodit ćemo računa o namjerama i broju osoba koje misle zaposliti, vrsti proizvodnje, dosadašnjem iskustvu, ali i visini plata koje bi dali radnicima. Smatramo da je minimalan broj radnika koje bi trebali zaposliti 30 s obzirom na veličinu hale, ali nećemo bježati od varijante da postojeću halu podijelimo na više manjih pogona ukoliko bude interesovanja – istakao je Vojčić.
S obzirom na to da su ovu informaciju u javnosti objavili u srijedu, Vojčić je iznenađen koliko zainteresovanih već sada imaju.
– Razgovarao sam s predstavnicima jednog preduzeća koje se bavi izradom montažnih kućica i dogovorili smo sastanak iduće sedmice. Interes su pokazale i određene firme iz tekstilne industrije, ali i preduzeće iz Sarajeva, koje se bavi proizvodnjom PVC i aluminijske stolarije. Javili su nam se i predstavnici jedne strane kompanije koja se bavi metalnom industrijom i koja će narednih dana raspisati konkurs za prijem radnika, kako bi vidjeli da li ima zainteresovanih. Posebno nas je iznenadio dopis jednog trgovačkog centra, odakle su izrazili namjeru da prave mini šoping centar u Ljubinju i da, kako su naveli, iako se ne bave proizvodnjom, namjeravaju zaposliti određeni broj radnika. Njima smo odmah ponudili novu atraktivniju lokaciju, neposredno uz magistralni put M6. Nadamo se da ćemo to uspjeti dogovoriti – poručio je Vojčić.
U Ljubinju se nadaju da će dogovor o korištenju hale uskoro biti postignut, a kao posebnu prednost ove općine za investitore su naveli veoma povoljan geografski položaj.
– Jedan zanimljiv primjer kako ljudi sa strane bolje prepoznaju povoljan položaj Ljubinja nego mi odavde, sigurno je Ibrahim Tarkan iz Istanbula, koji nikada nije bio u ovim krajevima, ali je na karti uočio Ljubinje i ovdje je prije tri godine otvorio restoran, jedan montažni objekat i već u prvoj godini poslovanja imao je prodatih više od 350 obroka dnevno, u prosjeku je dnevno bilo 13 autobusa turista koji su svraćali. Nažalost, pandemija je poremetila njegove daljnje planove, ali raduje nas da ponovo planira otvaranje – istakao je Vojčić.
Interes investitora za ulaganje u ovu općinu do sada i nije bio veliki, zbog toga su se i odlučili da poklone halu, ali se u ovoj općini nadaju da će ovaj potez privući brojne investitore da istraže i druge mogućnosti ulaganja u Ljubinje.
Klix

error: Zabranjeno je kopiranje!